Evreii britanici au documentat aproape 2.000 de incidente antisemite în prima jumătate a anului 2024, cea mai mare cifră înregistrată vreodată pentru o perioadă de şase luni, care a marcat o creştere de 100% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, transmite The Times of Israel.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Cele 1.978 de incidente înregistrate de Community Security Trust (CST) fac parte dintr-o creştere accentuată a urii şi a infracţiunilor motivate de ură împotriva evreilor după atacul din 7 octombrie condus de Hamas, care a declanşat războiul din Gaza şi luptele dintre Hezbollah şi Israel, a scris grupul de supraveghere comunitară în raportul său semestrial publicat joi.

Publicarea raportului a coincis cu o serie de revolte care au avut loc în ultimele zile în Regatul Unit şi despre care prim-ministrul Keir Starmer a declarat că au avut loc "violenţe gratuite alături de retorică rasistă" împotriva musulmanilor şi a altor comunităţi minoritare.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed, ARB
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank, ACUE
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

Revoltele, care au izbucnit după perioada acoperită în raportul CST, au început în urma uciderii a trei fete în Southport. Poliţia suspectează că ucigaşul a fost un băiat de 17 ani de origine rwandeză. Incidentul a dus la exprimarea unor sentimente anti-imigraţie adânc înrădăcinate, alimentate de imigraţia ilegală a zeci de mii de persoane în fiecare an, alături de imigraţia legală a altor sute de mii, mulţi dintre ei din Orientul Mijlociu şi Africa.

"Există unele persoane în această mişcare şi în spaţiile lor online care îi încurajează pe alţii să considere evreii drept o ţintă", a declarat un purtător de cuvânt al CST pentru The Guardian.

Potrivit CST, majoritatea autorilor de incidente antisemite au fost probabil "motivaţi să acţioneze ca răspuns la conflictul din Orientul Mijlociu".

Este mai probabil ca această motivaţie să determine persoanele de origine musulmană sau din Orientul Mijlociu să acţioneze împotriva evreilor decât ultranaţionaliştii albi. Mitingurile antiisraeliene, inclusiv cele care conţin retorică antisemită, au devenit frecvente şi turbulente în Regatul Unit începând cu 7 octombrie.

Dintre incidentele documentate în raportul CST, o descriere a înfăţişării făptaşului a existat doar în 624 de cazuri. Dintre acestea, 42% au fost descrise ca fiind albe. Restul de 58 % au fost împărţite între persoane cu aspect din Orientul Mijlociu (30%); Asia de Sud (14%); Negru (12%) şi diverse.

CST a înregistrat 121 de agresiuni în prima jumătate a anului 2024, o creştere de 41% faţă de cele 86 de astfel de incidente din primele şase luni ale anului 2023. Au fost înregistrate aproximativ 86 de acte de vandalism, a declarat CST.

Restul incidentelor au fost clasificate drept "comportament abuziv" (1.618 cazuri) şi ameninţări (142).

Literatura antisemită a figurat în doar 13 cazuri înregistrate în raport. Numărul de incidente online înregistrate a fost de 630.

Într-o agresiune violentă înregistrată, trei bărbaţi cu aspect din Orientul Mijlociu au aruncat cu sticle în patru israelieni care vorbeau între ei în ebraică la Londra. Unul dintre agresori a strigat "La naiba cu evreii, Hamas este cel mai bun" înainte ca unul dintre bărbaţi să lovească o femeie israeliană în gât. O persoană a fost arestată în legătură cu agresiunea.

"Nu există loc în Marea Britanie pentru această ură josnică şi suntem absolut clari că cei care promovează această otravă - pe străzi sau online - trebuie să se confrunte întotdeauna cu întreaga forţă a legii", a afirmat ministrul de interne Yvette Cooper într-o declaraţie privind raportul.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.