Abdelmadjid Tebboune a fost reales preşedinte al Algeriei cu 94,65% din voturi, potrivit Autorităţii Electorale Naţionale Independente. Abdelaali Hassani Chérif, candidatul islamist (MPS), a trebuit să se mulţumească cu 3,17% din voturi, iar Youcef Aouchiche, candidatul FFS (opoziţia laică), cu 2,16%. Imaginile difuzate de presa algeriană în timpul numărării buletinelor de vot, nu au lăsat loc de îndoială. Serioşi şi concentraţi, preşedinţii secţiilor de votare scandau „Abdelmadjid Tebboune!” şi „Tebboune Abdelmadjid!” în timp ce agitau buletinele de vot în faţa camerelor de filmat, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Prezenţa oficială la vot a fost de 48,03%, conform unei prime estimări date sâmbătă seara într-un comunicat oarecum confuz, denunţat de mulţi algerieni pe reţelele sociale şi de MSP. Partidul islamist s-a declarat surprins de „utilizarea unui termen ciudat” - Autoritatea Electorală făcuse referire la o „participare medie” - şi de absenţa datelor privind „numărul de voturi exprimate”. Dacă au votat 5,6 milioane de algerieni (cifra oficială) dintr-un total de 24 de milioane de alegători, atunci prezenţa la vot ar fi mai apropiată de 23%.

La o scurtă conferinţă de presă, Abdelmadjid Tebboune, cu degetul arătător drept albastru de cerneala care dovedeşte că a votat, a calificat campania drept „curată”. „Cei trei candidaţi la aceste alegeri au fost pe măsură şi au oferit o imagine foarte onorabilă a Algeriei şi a democraţiei în Algeria”, a adăugat el.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed,eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

PRESA OFICIALĂ, ENTUZIASMATĂ

Duminică dimineaţă, presa oficială şi cea pro-putere erau toate entuziaste. „În ciuda caniculei şi a sărbătorilor, algerienii s-au prezentat la urne”, a notat cotidianul de stat El Moudjahid, făcând referire la o „demonstraţie civică”. „Algeria triumfă”, a titrat cotidianul francofon L'Expression, salutând „atmosfera festivă şi senină în care a avut loc votul”.

Opoziţia este totuşi surprinsă de faptul că prezenţa la vot a crescut de la 26% la ora 17.00 la 48% la ora 20.00, trei ore mai târziu. „Cu atât mai mult cu cât, potrivit feedback-ului de pe teren, situaţia a fost aceeaşi de la începutul votului: puţini algerieni s-au prezentat la vot, inclusiv în sudul îndepărtat, unde oamenii sunt tradiţional obişnuiţi să voteze”, afirmă un militant al partidului de opoziţie.

„Dezertarea de la urnele de vot a fost de aşa natură încât centrele urbane au dat impresia unor oraşe moarte, iar informaţiile primite de la activişti şi de la mulţi cetăţeni din întreaga ţară ar da probabil o rată reală care nu ar putea depăşi 18%”, a declarat Atmane Mazouz, preşedintele RCD (opoziţia laică care a boicotat alegerile).

SUSPICIUNI DE FRAUDĂ

Într-o postare pe Facebook care a fost ulterior ştearsă, fostul lider al MSP, Abderrezak Makri, a denunţat o „prezenţă la vot exagerată, nemaiîntâlnită până acum în istoria alegerilor din Algeria”. „A fost ca şi cum milioane de algerieni ar fi ieşit la vot. Nimeni nu a văzut aceste mulţimi. Preşedintele nu a avut nevoie să falsifice prezenţa la vot, el a câştigat. Această falsificare a ratei de participare anulează complet credibilitatea alegerilor”, a scris el.

În Kabylia, unde se aştepta o prezenţă la vot mai mare decât la alegerile precedente, surse locale au relatat că reprezentantul FFS a fost în frunte doar în oraşul său natal, Boghni: „În toate celelalte, inclusiv în cele gestionate de partidul său, el s-a clasat pe locul al doilea, după Abdelmadjid Tebboune, şi chiar pe locul al treilea, după buletinele de vot albe”, a relatat un jurnalist local.

Într-un comunicat de presă, MSP a denunţat, de asemenea, „presiuni asupra supraveghetorilor secţiilor de votare pentru a umfla rezultatele, refuzul de a comunica anumite rapoarte de numărare către reprezentanţii candidaţilor şi voturile prin procură grupate (ceea ce este interzis, n.r.)”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.