Rivalitatea între Israel şi Iran se intensifică pe terenul războiului cibernetic în urma unui război al declaraţiilor între premierul israelian Benjamin Netanyahu şi liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, piratarea unor site-uri israeliene şi acuzaţii cu privire la atacuri informatice vizând instalaţii strategice, relatează AFP.
Acest nou capitol în relaţiile dintre cei doi inamici coincide cu marcarea a 20 de ani de la retragerea armatei israeliene din Libanul de Sud, un teritoriu aflat sub influenţa mişcării şiite libaneze Hezbollah, apropiată Teheranului, şi ”Yom Yeroushalayim” în ebraică sau Rouz Jihani Quds” în persană.
Această ”Zi a Ierusalimului” are două semnificaţii total diferite - în funcţie de tabără -, Israelul sărbătorindu-şi preluarea controlului asupra părţii de est a Oraşului Sfânt, iar Iranul susţinerea oferită palestinienilor care se opuneau anexării Ierusalimului de Est şi proiectului sionist în general.
”Vom susţine şi acorda asistenţă oricărei naţiuni şi oricărui grup care se opune şi luptă împotriva regimului sionist”, a scris miercuri pe Twitter liderul suprem iranian.
Khamenei a apreciat totodată că ”natura regimului sionist era incompatibilă cu pacea, pentru că sioniştii caută să-şi crească teritoriul” şi acuză Israelul de ”terorism de stat”.
”Eliminarea regimului sionist nu înseamnă eliminarea evreilor (...). Ci «eliminarea Israelului»”, a adăugat liderul iranian, îndemnând la înlăturarea unor ”tâlhari ca Netanyahu”.
”SOLUŢIA FINALĂ”?
Ayatollahul Khamenie îndeamnă pe pagina sa de web la o ”Palestină liberă” cu subtitlul ”soluţia finală: rezistenţa până la referendum”.
”Ameninţările lui Khamenei de a realiza «soluţia finală» împotriva Israelului amintesc planul nazist al «soluţiei finale» de distrugere a poporului evreu”, i-a replicat în noaptea de miercuri spre joi premierul israelian.
”El ar trebui să ştie că orice regim străin care ameninţă Israelul cu exterminarea se confruntă cu acelaşi pericol”, a adăugat Netanyahu.
Ministrul iranian de Externe Mohammad Javad Zarif i-a ripostat joi lui Netanyahu, apreciind ”dezgustăror ca cei a căror civilizaţie a cunoscut «soluţia finală» în camerele de gazare să-i atace pe cei care caută o adevărată soluţie la urne, prin intermediul unui referendum”, a scris el pe Twitter.
Şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo, care a fost săptămâna trecută la Ierusalim pentru a discuta despre Iran, a denunţat comentariile ”pline de ură şi antisemite” ale liderului suprem iranian, iar şeful diplomaţiei europene Josp Borrell a denunţat ”ameninţări la adresa păcii şi securităţii internaţionale”.
La rândul său, Germania a condamnat ”ferm (...) îndemnurile la distrugerea Israelului”, potrivit unei surse de la Ministerul de Externe, care a denunţat declaraţii ”absolut inacceptabile”.
Însă, după aceste tweeturi, Israelul s-a trezit cu o serie de atacuri informatice ţintind site-uri ale unor întreprinderi locale, ale unor muncipalităţi şi ONG-uri, cu mesajul ”numărătoarea invesrsă a distrugerii Israelului a început în urmă cu mult timp”.
Un link conduce către o înregistrare video cu Tel Avivul bombardat, în foc şi sânge, cu mesajul ”fiţi pregătiţi pentru o mare surpriză” şi semnat ”hackers of the Saviors”.
Atacul nu a cauzat ”nicio pagubă infrastructurilor naţionale”, a declarat pentru AFP Direcţia israeliană a Securităţii cibernetice, care nu a incriminat în mod direct Iranul, dar care a avertizat recent cu privire la acte de piraterie informatică de ”Ziua Ierusalimului iranian”.
”CARACATIŢĂ IRANIANĂ”
Cotidianul american The Washington Post (WP) a dezvăluit săptămâna aceasta un atac cibernetic israelian vizând portul iranian Shahid Rajaei, situat la Strâmtoarea Ormuz, un culoar strategic al traficului petrolier internaţional.
Or acest atac a fost comis ca represalii faţă de alt atac cibernetic vizând instalaţii hidraulice civile în Israel, potrivit cotidianului american.
În Israel, autorităţile nu au confirmat niciunul dintre cele două atacuri, lăsând să planeze îndoiala, printr-un limbaj metaforic.
”Caracatiţa iraniană îşi desfăşoară tentaculele pentru a ne apuca în diverse locuri (...). Noi trebuie să creştem presiunea diplomatică, economică, militară şi tehnologică şi să acţionăm în alte sectoare”, a declarat luni Naftali Bennett în discursul său de la plecarea de la Ministerul Apărării.
Înaintea ultimelor atacuri informatice, Israelul a bombardat ţinte proiraniene în Siria vecină.
De la începutul Războiul din Siria, în 2011, statul evreu a efectuat sute de atacuri aeriene în această ţară vizând forţele Damascului, dar şi forţele Iranului, Hezbollahului şi altor grupări proiraniene care participă la război alături de regimul lui Bashar al-Assad.
Aflat sub presiune din cauza bombardamentelor şi crizei noului coronavirus, Iranul, cea mai afectată ţară din Orientul Mijlociu de pandemia covid-19, se află de-acum în ”poziţie de retragere” din Siria, a anunţat joi armata israeliană.
”Iranienii încearcă hotărât noi moduri de a lupta împotriva isralului”, consideră ministerul.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...