Preşedintele palestinian Mahmoud Abbas şi-a reiterat amennţările de a pune capăt cooperării în domeniul securităţii cu Israelul care plănuieşte anexarea unor părţi ale Cisiordaniei ocupate, însă strategia palestiniană rămâne confuză în acest dosar, consideră unii analişti, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Abbas a anunţat deja întreruperea ”tuturor relaţiilor” cu Israelul şi Statele Unite, după anunţarea planului american de soluţionare a conflictului siraeliano-palestinian, în ianuarie, care prevede anexarea Văii Iordanului şi coloniilor evreieşti din Cisiordania, un teritoriu ocupat de Israel din 1967.

Preşedintele palestinian consideră că acest plan dovedeşte că Israelul nu se mai simte obligat să respecte Acordurile de Pace de la Oslo din 1993. Ca atare, nici palestinienii, a declarat marţi seara liderul palestinian.

Guvernul nu se mai simte legat, ”începând de azi (marţi), de toate acordurile şi înţelegerile sale cu guvernele american şi israelian şi de toate obligaţiile sale în baza acestor înţelegeri şi acorduri, inclusiv cele referitoare la securitate”, declara el.

”Am auzit deja asta, de multe ori. Însă Abbas mai are până să treacă de la vorbe la fapte”, consideră Hugh Lovatt, un analist de la grupul de reflecţie al Consiliul European pentru Relaţii Internaţionale.

”În timp ce anexarea se profilează, declaraţia sa trebuie intrepretată ca un ultim foc de avertisment disperat”, subliniază acest analist.

Abbas nu a prezentat detalii despre consecinţele practice ale anunţului său.

Însă vicepreşedintele Partidului Fatah al lui Abbas, Mahmoud al-Aloul, a declarat miercuri pentru AFP că detaliile urmează să fie finalizate în curând şi a dat asigurări că ”de ieri (marţi) seară toate contactele cu israelienii, mai ales în probleme de securitate, au încetat”.

Secretarul de Stat american Mike Pompeo a anunţat miercuri că ”regretă” decizaia lui Abbas de a ”abroga” cooperarea în domeniul securităţii cu Israelul.

”Noi sperăm ca acordurile cu privire la securitate să fie menţinute, ca munca pe teren în vederea asigurării securităţii oamenilor în Israel şi a palestinienilor să continue”, declara el într-o conferinţăă de presă la Washington.

Potrivit unor analişti, un sfârşit al cooperării în domeniul securităţii ar putea să ameninţe calmul relativ în Cisiordania, unde trăiesc 2,7 milioane de palestinieni şi 400.000 de israelieni în colonii denunţate drept ilegale de către dreptul internaţional.

PRESIUNI

Tareq Baconi de la International Crisis Group (ICG) consideră că această cooerare ”nu poate fi desfiinţată de pe o zi pe alta”.

Israelul controlează toate punctele de acces ale Cisiordaniei, iar o coordonare cu statul evreu este necesară inclusiv atunci când Abbas se deplasează de la Ramallah în orice alt oraş palestinian.

”Va exista nu doar un immapct asupra libertăţii de mişcare (a palestinienilor), ci mai ales inclusiv asupra aprovizionării cu hrană”, declară Baconi, care argumentează că Abbas încearcă să sporească presiunea asupra Israelului, pentru ca acesta să-şi modereze planul.

Declaraţiile lui Mahmoud Abbas intervin imediat după intrarea în funcţiune a noului Guvern ”de uniune” în Israel, între premierul Benjamin Netanyahu şi fostul său rival în alegeri Benny Gantz.

Or guvernul israelian urmează să se pronunţe de la 1 iulie asupra strategiei în vederea transpnerii în fapte a planului preşedintelui american Donald Trump de pace în conflictul israeliano-palestinian.

Joe Biden, candidatul democrat în alegerile prezidenţiale americane din noiembrie, şi-a exprimat apăsat, marţi seara, opoziţia faţă de planul anexării, apreciind că acesta subminează orice speranţă de pace, iar Uniunea Europeană (UE) a îndemnat statul evreu să respcte dreptul internaţional.

Regele Abdallah al II-lea al Iordaniei, cealaltă ţară arabă, alături de Egipt, care au semnat acorduri de pace cu Israelul, a avertizat cu privire la un ”conflict major” cu regatul în cazul unei anexări.

Un fost ambasador israelian în Iordania, Oded Eran, consideră că Israelul de teme să-şipericliteze relaţiile cu regatul haşemit vecin.

În acest context, emisarul ONU pentru Orientul Mijlociu Nickolai Mladenov a îndemnat Israelul ”să-şi abandoneze ameninţările cuanexări”, iar pe liderii palestinieni ”să reia discuţii cu toţi membri Quartetului (Statele Unite, Rusia, UE şi ONU)”.

Ambasadoarea americană la ONU Kelly Craft a subliniat că o soluţie poate trece printr-o reuniune a celor două părţi - palestinieni şi israelieni - la aceeaşi ”masă” a negocierilor.

Netanyahu a apreciat că a veit timpul să treacă la anexare, însă noul său ministru al Apărării Benny Gantz este mai reticent şi ar putea, potrivitlui Eran, să frâneze proiectul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.