Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat vineri eliberarea şi întoarcerea în Ucraina a zece civili, inclusiv doi preoţi şi un oficial local, care au fost luaţi prizonieri în Rusia şi Belarus. Rusia şi Ucraina, care se află în război de mai bine de doi ani, fac în mod regulat schimb de soldaţi capturaţi, însă returnarea civililor este mult mai rară, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Am reuşit să aducem înapoi încă zece dintre concetăţenii noştri din captivitatea rusă", a scris el pe reţelele sociale, adăugând că aceştia au fost "eliberaţi şi s-au întors acum în Ucraina".

Potrivit lui Volodimir Zelenski, acordul, pe care Moscova nu l-a anunţat încă, a fost încheiat cu sprijinul Vaticanului.

Evenimente

27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a)
30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

Deţinuţii eliberaţi au fost capturaţi în Crimeea, peninsulă ucraineană anexată de Rusia în 2014, în sudul Ucrainei ocupate şi, în cazul a cinci dintre ei, în Belarus, un aliat loial al Rusiei.

Printre aceştia se numără Nariman Djelal, un vicepreşedinte al Medjlis, Adunarea tătarilor din Crimeea, care a fost arestat în 2021. Tătarii sunt o comunitate musulmană istorică din peninsulă. Doi preoţi catolici, Bogdan Geleta şi Ivan Leviţki, sunt, de asemenea, pe listă, potrivit preşedintelui ucrainean. Alţi doi civili eliberaţi au fost capturaţi "în 2017-2018", potrivit acestuia.

Volodimir Zelenski nu a spus nimic despre termenii acordului şi nu a dezvăluit dacă Ucraina a eliberat în schimb prizonieri ruşi. Au existat puţine precedente de eliberare a civililor între cele două ţări din februarie 2022 şi de la începutul invaziei ruse.

Primarul din Melitopol, Ivan Fedorov, a fost schimbat cu prizonieri ruşi în primele săptămâni ale conflictului. El a fost capturat atunci când soldaţii ruşi au intrat în oraşul său din sudul Ucrainei, care a fost de atunci ocupat.

În septembrie 2022, Viktor Medvedchuk, un prieten apropiat al lui Vladimir Putin, a fost de asemenea schimbat de Ucraina, împreună cu soldaţi ruşi, pentru prizonieri ucraineni.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.