Centrul European de Preveniree şi Control al Bolilor (ECDC) a publicat un raport despre COVID-19 la copii şi rolul pe care îl joacă şcoala în transmiterea bolii. Potrivit raportului, în următoarele luni, cazurile de COVID-19 la copii vor creşte probabil mai mult decât la adulţi, care sunt vaccinaţi în număr tot mai mare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

În plus, având în vedere riscul continuu de transmitere în rândul copiilor nevaccinaţi, este esenţial ca sistemul educaţional să fie pregătit înainte de anul şcolar care urmează.

Distanţarea fizică, măsurile de igienă şi testarea la timp a cazurilor simptomatice rămân fundamentale pentru prevenirea transmiterii în mediul şcolar. Doar închiderea şcolii este insuficientă pentru a evita transmiterea comunitară dacă alte măsuri, precum cele indicate mai sus, nu sunt utilizate.

Stella Kyriakides, comisar pentru sănătate şi siguranţă alimentară, a declarat: "Protejarea celor mai vulnerabili din societatea noastră a fost o prioritate de-a lungul crizei. Închiderea prelungită a şcolilor din UE a avut un impact negativ asupra sănătăţii copiilor şi adolescenţilor noştri. A dus la probleme precum izolarea socială, stres, anxietate şi simptome depresive - acest lucru este, desigur, foarte îngrijorător. Cu toţii dorim să ne asigurăm că ei pot continua să meargă la şcoală şi să-şi trăiască viaţa în cel mai sigur mod posibil. Pentru a face acest lucru, măsurile din şcoli, cum ar fi distanţarea fizică şi alte mijloace de reducere a riscurilor de transmitere, se vor dovedi esenţiale pentru a preveni transmiterea şi pentru a menţine şcolile deschise, în special acum, când varianta Delta circulă din ce în ce mai mult".

Mariya Gabriel, comisar pentru inovare, cercetare, cultură, educaţie şi tineret, a afirmat: "Copiii şi adolescenţii au fost puternic afectaţi de închiderea şcolilor şi de învăţământul la distanţă în timpul acestei pandemii. În timp ce ne pregătim pentru anul şcolar viitor, raportul ECDC vine într-un moment vital. Trebuie să fie prioritatea noastră să protejăm sănătatea şi bunăstarea copiilor noştri. Măsurile trebuie adaptate pentru a preveni transmiterea, precum şi pentru a oferi copiilor un mediu de învăţare şi predare sigur”.

Acest raport se bazează pe actualizările prezentate în rapoartele anterioare ale ECDC pe această temă publicate în august şi decembrie 2020.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.