Noul preşedinte iranian Ebrahim Raisi s-a declarat, la Adunarea Generală a ONU, în favoarea unor negocieri în vederea salvării Acordului de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian, întrerupte de la alegerea sa, în iunie, dacă ”obiectivul final este ridicarea tuturor sancţiunilor opresive”, relatează AFP.
”Noi nu avem încredere în promisiunile Guvernului american”, care s-a retras din acest acord în preşedinţia lui Donald Trump, dar care vrea acum să revină în acord, în timpul lui Joe Biden, a declarat el într-un discurs preînregistrat, difuzat la Adunarea Generală a ONU.
Negocieri indirecte la Viena între iranieni şi americani, prin intermediul celorlaţi semnatari (China, Franţa, Germania, Marea Britanie şi Rusia) ai acordului - menit să împiedice teheranul să se doteze cu arma nucleară - au permis progrese importante în primăvară.
Fostul preşedinte Donald Trump a retras Statele Unite din acord în 2018 şi a restabilit şi multiplicat sancţiuni impuse Teheranului
Ca măsuri de retorsiune, Iranul s-a retras dintr-o serie de restrcţiiimpuse programului său nuclear.
Succesorul miliardarului republican la Casa Albă, democratul Joe Biden, a promis să revină în cadrul Acordului de la Viena dacă Teheranul revine la o respectare a angajamentelor din care s-a retras.
Biden a reiterat această poziţie marţi, la Adunarea Generală a ONU.
Aceste negocieri vizează să stabilească ce sancţiuni să ridice Washingtonul şi cum se pot opri progresele nucleare ale Iranului.
Însă ele au fost suspendate de la alegerea noului preşedinte iranian, un ultraconservator, căruia întreaga lume îi analizează intenţiile.
Americanii au avertizat că în curând va fi prea târziu ca acordul să mai fie salvat.
Ebrahim Raisi a atacat dur Statele Unite în discursul său.
”Anul acesta, două scene au marcat istoria. La 6 ianuarie, când Congresul american a fost atacat de către popor, şi în august, când poporul din Afganistan cădea din avioane americane. De la Capitoliu la Kabul, un mesaj clar a fost adresat lumii: sistemul hegemonic al Statelor Unite nu are nicio credibilitate, atât în interiorul, cât şi în afara ţării”, a apreciat el.
”Nu doar sistemul hegemonic, ci întregul proiect vizând să impună identitatea occidentală au eşuat lamentabil”, a subliniat Raisi.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...