Qatar, un mediator-cheie în negocierile pentru încetarea focului în Gaza, a numit declaraţia lui Emmanuel Macron, care a cerut să se oprească livrarea de arme către Israel, „un pas important şi binevenit spre încheierea războiului”, relatează presa franceză.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Şi Iordania a salutat remarcile liderului francez şi a subliniat „importanţa impunerii unei interdicţii complete asupra exportului de arme către Israel” şi „consecinţele reale” pentru acţiunile ţării.

„Cred că prioritatea astăzi este să ne întoarcem la o soluţie politică, să încetăm să livrăm arme pentru a purta luptele în Gaza”, a declarat preşedintele într-un interviu pentru France Inter înregistrat luni şi difuzat sâmbătă. „Franţa nu livrează”, a spus el, vizând direct Statele Unite.

„Nu cred că cei care le furnizează pot cere încetarea focului în fiecare zi şi să continue să le furnizeze”, a subliniat apoi preşedintele în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la încheierea summitului Francofoniei de la Paris.

Evenimente

7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania

„Ruşine””, s-a grăbit să răspundă premierul israelian Benjamin Netanyahu preşedintelui francez şi altor occidentali care cer embargouri asupra livrărilor de arme pentru ţara sa.

În acelaşi timp, armata israeliană şi-a declarat forţele în stare de alertă maximă înaintea comemorării zilei de 7 octombrie, de teama unor atacuri.

Bilanţul acestui atac se ridică la 1 205 morţi, majoritatea civili, împuşcaţi, arşi de vii sau mutilaţi, potrivit AFP. Un an mai târziu, 97 de ostatici sunt încă ţinuţi în captivitate, dintre care 33 au fost declaraţi morţi.

Ca ripostă la atacul din 7 octombrie, Israelul a lansat o operaţiune militară care a dus până acum la moartea a cel puţin 41 825 de persoane în Gaza, majoritatea civili, potrivit guvernului din Gaza condus de Hamas.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.