Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său chinez Xi Jinping dau asigurări, joi, la Beijing, că vor să evite orice ”escaladare” în Ucraina, în timp ce preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski evocă o situaţie ”extrem de dificilă” în regiunea ucraineană Harkov, luată cu asalt de ruşi de o săptămână, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Putin şi Xi denunţă cu jumătate de glas responsabilitatea Occidentului într-un comunicat comun, publicat de Kremlin după o întâlnire în capitala chineză a celor doi preşedinţi.

Moscova şi Beijingul consideră că este ”necesar” să se evite orice decizie care să ”contribuie la prelungirea ostilităţilor şi la o nouă escaladare a conflictului”, potrivit Kremlinului, o formulare care pare să vizeze Uniunea Europeană (UE) şi Statele Unite.

Kremlinul denunţă neîncetat livrări de armament Ucrainei din Occident care prelungesc războiul.

AXA BEIJING-MOSCOVA, UN FACTOR AL ”PĂCII”

Xi Jinping şi Vladimir Putin au apărat axa Beijing-Moscova ca pe un factor de ”stabilitate” şi ”pace” în lume.

Relaţia Chinei cu Rusia ”este nu doar în intereseul fundamental al celor două ţări şi popoare, ci este propice păcii”, a subliniat Xi Jinping.

Iar ”China este pregătită să coopereze cu Rusia pentru (...) a susţine echitatea şi dreptatea în lume”, a declarat el.

Această relaţie este ”un factor al stabilităţii pe scena internaţională”, a dat asigurări, la rândul său, Vladimir Putin, potrivit Kremlinului.

Ea ”nu este oportunistă şi nu este îndreptată împotriva nimănui”, a sublniat el.

”Împreună, susţinem principiile dreptăţii şi unei ordini mondiale democratice care să reflecte realităţile multipolare, în baza legii internţaionale”, a declarat el.

”RECUNOSCĂTOR”

Vladimir Putin a sosit joi în zori în capitala chineză, într-o vizită de stat de două zile, prima sa vizită în străinătate după ce a fost reales în martie şi a doua în China în puţin peste şase luni.

Gigantul asiatic este un colac de salvare economică al Rusiei, vizată de sancţiuni dure din Occident menite să o pedepsească în urma invaziei Ucrainei.

Xi Jinping, care abia s-a întors dintr-un turneu în Franţa, Serbia şi Ungaria a apărat dreptul de a menţine cu vecinul său relaţii economice normale.

China beneficiază de importuri de energie rusească ieftină.

Cele două ţări au sărbătorit la începutul lui 2022, chiar înainte de invazia rusă a Ucrainei, un parteneriat bilateral pe care l-au prezentat drept ”fără limite”.

”Aceasta este prima vizită a lui Putin după învestire şi este menită să arate că relaţiile chinezo-ruse cresc cu încă un nivel”, declară AFP analistul rus independent Konstantin Kalaşev. ”Fără a uita prietenia personală, vizibil sinceră dintre cei doi conducători”.

Joi, Vladimir Putin s-a declarat ”recunoscător” faţă de ”iniţiativele” de pace ale Chinei în ”criza” ucraineană, potrivit agenţiilor ruse.

China îndeamnă cu regularitate la respectarea integrităţii teritoriale a tuturor ţărilor, inclusiv a Ucrainei, dar cere să se ia în considerare şi îngrijorările în domeniul securităţii ale Rusiei.

”Cele două părţi sunt de acord asupra faptului că o soluţie politică a crizei din Ucraina este calea de urmat”, a declarat Xi Jinping în faţa presei, subliniind că ”poziţia Chinei în această problemă a fost întotdeauna clară”.

”China speră că pacea şi stabilitatea vor fi rapid restabilite pe continentul european şi va continua să joace un rol constructiv în acest scop”, a promis el.

ACORDURI COMERCIALE

Aceste relaţii strânse sunt privite cu o suspiciune tot mai mare de multe ţări din Occident.

Statele Unite au impus Chiei o linie roşie - să nu furnizeze în mod direct armament Rusiei - şi anunţă că nu au, până în prezent, proba contrariului.

Însă Washingtonul consideră că susţinerea economică chineză permite Rusiei să-şi consolideze producţia de rachete, drone şi tancuri.

Schimburile comerciale chinezo-ruse au ”explodat” după invazia rusă a Ucrainei şi au depăşit 220 de miliarde în 2023, potrivt Vămii chineze.

Exporturile chineze către vecinul rus au scăzut însă în martie şi aprilie, în urma unor ameninţări americane cu sancţiuni.

Un decret semnat în decembrie de către preşedintele american Joe Biden autorizează sancţiuni secundare vizând bănci străine cu legături cu maşina de război rusă.

Astfel, Trezoreria americană poate exclude aceste bănci din sistemul financiar mondial, care are la bază dolarul.

China încearcă în paralel să-şi relanseze relaţiile cu Statele Unite şi ar putea fi astfel reticentă să-şi consolideze cooperarea cu Rusia, potrivit unor analişti.

Însă, în timpul acestei vizite a lui Vladimir Putin, Moscova şi Beijingul au semnat numeroase acorduri comerciale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.