Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat vineri un tir de testare reuşit al unei ”salve” de rachete hipersonice de tip Zircon, un tip de armament pe care-l consideră ”invincibil” şi care se află în centrul unei curse a înarmării a puterilor militare, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”În această noapte, dimineaţa devreme, s-a efectuat un tir al unei salve a sistemului hipersonic Zircon”, a anunţat liderul de la Kremlin în cursul unei reuniuni guvernamentale difuzată la televiziune.

Operaţiunea s-a desfăşurat ”cu succes”, a precizat el.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

”Este un mare eveniment pentru ţară şi o etapă semnificativă în consolidarea securităţii Rusiei şi a capacităţilor sale de apărare”, a subliniat el, fără să ofere vreun alt detaliu despre acest tir.

Mai multe publicaţii ruse notează că este pentru prima oară când Moscova anunţă lansarea unei ”salve” Zircon.

Ministerul rus al Apărării nu a oferit imediat informaţii complementare.

Primul tir oficial al unei rachete de tip Zircon a avut loc în octombrie 2020. Alte teste au avut loc ulterior în Arctica rusă, de la bordul fregatei Amiral Gorşkov şi de la bordul unui submarin aflat în imersiune.

Ultimul tir de acest tip a avut loc la 16 decembrie.

În contextul unor tensiuni cu Occidentul, dar mai ales cu Statele Unite, Rusia şi-a multiplicat anunţurile cu privire la armament nou, prezentat de către Vladimir Putin drept ”invincibil”, de exemplu racheta de tip Zircon.

Racheta hipersonică de tip Zircon, cu o rază maximă de acţiune de 1.000 de kilometri, urmează să echipeze nave de suprafaţă şi submarine din flota rusă.

Primele rachete hipersonice de nouă generaţie de tip Avangard - care pot atinge o viteză de Mach 27 şi să-şi schimbe direcţia şi altitudinea - au fost puse în serviciu în cadrul armatei ruse în decembrie 2019.

Rusia vrea să-şi dezvolte de asemenea armamentul care poate fi folosit în spaţiu.

La jumătatea lui noiembrie, ea a ”spulberat” un fost satelit sovietic aflat pe orbită, înfuriind Occidentul, care a acuzat-o de faptul că a pus în pericol Staţia Spaţială Internaţională (ISS), din cauză că a provocat un ”nor” de fragmente.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.