Preşedintele rus Vladimir Putin dă asigurări miercuri că prezenţa unor militari NATO în Ucraina, o ipoteză lansată de către preşedintele francez Emmanuel Macron, care declara recent că nu exclude nimic în acest sens, nu va schimba nimic ”pe câmpul de luptă”, şi evocă o ”ranchiună” a şefului statului francez din cauza influenţei ruse în Africa, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Dacă este vorba despre contingente militare oficiale ale unor ţări străine, sunt sigur că acest lucru nu va schimba situaţia pe câmpul de luptă”, a declarat el într-un interviu acordat postului Rossia 1 şi agenţiei ruse de presă RIA Novosti, din care au fost publicate fragmente miercuri dimineaţa.

”Acesta este lucrul cel mai important, la fel cum trimiterea de armament nu schimbă nimic”, apreciază liderul de la Kremlin.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

El a lăudat miercuri armamentul nucklear al Rusiei, pe care-l consideră ”mai avansat” decât al Statelor Unite.

Vladimir Putin a dat asigurări că arsenalul rus este întotdeauna ”pregătit” de un război nuclear.

”Triade (vectori de lansare de armament atomic), numai americanii şi noi le avem cu adevărat. Iar aici noi suntem mult mai avansaţi. Orice componentă nucleară este mai moderă la noi”, dă el asigurări televiziunii ruse.

Rusia este ”pregătită” de un război nuclear, dar nu s-a gândit niciodată să folosească armamentul nuclear, dă asigurări Vladimir Putin.

”RANCHIUNOS”

Preşedintele rus îl acuză pe omologului său francez Emmanuel Macron de ”ranchiună” , din cauza influenţei tot mai mari a Rusiei în Africa, prin gruparea paramilitară rusă Wagner.

”Da, cred că este ranchiunos”, acuză Vladimir Putin.

El dă asigurări că a discutat în trecut cu preşedintele francez ”foarte deschis în acest subiect”.

Vladimir Putin consideră că Parisul a fost nevoit să înfrunte concurenţa grupării Wagner care, de la mijlocul anilor 2010, a desfăşurat mercenari în mai multe ţări africane, în contul guvernelor acestor ţări, înlocuind puterea regională tradiţională franceză.

Însă el consideră că este vorba despre dosare pur economice, atunci când o ţară decide să recruteze paramilitari străini.

”Noi nu ne-am impus în Africa. Noi n-am dat Franţa afară. Problema este alta. Este această faimoasă grupare Wagner. Ea a realizat mai întâi un anumit număr de proiecte economice în Siria, iar apoi s-a deplasat către alte ţări, în Africa. Ministerul (rus al) Apărării l-a susţinut, dar numai pentru că era vorba despre o grupare rusească, nimic în plus”, declară Vladimir Putin.

El consideră că ”lideri africani ai anumitor ţări au încheiat acorduri cu operatori economici ruşi”, pentru că ”nu au vrut să lucreze în anumite domeni cu francezii”.

”Nu înţeleg de ce să se supere cineva pe noi dacă un stat independent doreşte să-şi consolideze relaţiile cu parteneri provenind din alte ţări, ca Rusia”, spune Vladimir Putin.

Kremlinul a negat existenţa Wagner - până la invazia Ucrainei -, când gruparea a ajuns în prima linie.

Insurecţia şefului Wagner Evgheni Prigojin şi moartea acestuia, în 2023, au lansat un declin al grupării, însă atât aceasta, cât şi alte grupări paramilitare ruseşti îşi continuă operaţiunile în Africa.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.