Forţele ruse avansează mai rapid în estul Ucrainei, aşa cum nu au mai făcut-o de mult timp, cucerind mai mulţi kilometri pătraţi pe zi, a declarat luni liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, în timp ce forţele Moscovei încearcă să spargă o linie defensivă ucraineană majoră, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Forţele ruse, care controlează 18% din Ucraina, avansează în estul Ucrainei de la eşecul contraofensivei Kievului din 2023 de a realiza o breşă majoră.

În ciuda unei incursiuni ucrainene semnificative în regiunea rusă Kursk, care a început la 6 august, armata rusă, mai puternică numeric, a înaintat relativ rapid în ultimele săptămâni prin aşezările din estul Ucrainei, în apropierea oraşului Pokrovsk, de importanţă strategică.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed, ARB
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank, ACUE

„Nu am mai avut un asemenea ritm în ofensiva din (regiunea) Donbas de mult timp”, le-a spus Putin copiilor de la Şcoala gimnazială nr. 20 din Kizil, Tuva, la aproximativ 4.500 km est de Moscova. „Acum nu vorbim despre a înainta 200 sau 300 de metri. Forţele armate ruse aduc deja teritorii sub control nu cu 200-300 de metri, ci cu kilometri pătraţi”, a afirmat Putin.

Forţele ruse au preluat controlul asupra satului Skucine din estul regiunii Doneţk, a declarat luni Ministerul rus al Apărării, citat de agenţia de presă RIA.

Ucraina nu a comentat imediat avansul rusesc raportat.

Luni, bloggeri militari pro-ruşi au declarat că forţele ruse luptă acum în oraşele Selidove şi Ukrainsk din estul Ucrainei.

Iuri Podoliaka, un influent blogger militar pro-rus de origine ucraineană, a declarat că au loc lupte intense în Selidove, la aproximativ 20 km sud de Pokrovsk, şi în Ukrainsk, la aproximativ 14 km sud de Selidove. El a declarat că ambele părţi îşi mobilizau forţele în luptele pentru aceste oraşe, care aveau o populaţie de peste 20.000 şi, respectiv, 10.000 de locuitori înainte de începerea războiului la scară largă, în februarie 2022.

Bloggerul pro-rus Rybar a declarat, de asemenea, că au loc lupte în ambele oraşe.

Agenţia rusă de ştiri de stat TASS a relatat că forţele ucrainene au fost alungate dintr-o zonă din Selidove.

Prin împingerea spre sud, spre oraşul Kurahivka, forţele ruse încearcă să străpungă liniile defensive ucrainene, sporindu-şi în acelaşi timp influenţa asupra drumului Pokrovsk-Doneţk şi încercuind o bucată de teritoriu, au explicat bloggerii ruşi.

Rusia a încercat, dar nu s-a grăbit să alunge forţele ucrainene din sudul regiunii Kursk după incursiunea Kievului din 6 august, care a fost concepută în parte pentru a-i presa pe generalii ruşi să mobilizeze forţe aflate în prezent pe frontul estic din Ucraina.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.