Preşedintele rus Vladimir Putin şi-a afişat marţi înţelegerea cu ţările din cadrul BRICS, la un summit al grupului din care fac parte China şi Rusia, dând astfel peste nas Occidentului care vrea să-l izoleze după ce a invadat Ucraina, relatează AFP.
Vladimir Putin şi-a multiplicat întâlnirile marţi la Kazan, în Rusia, unde s-a întîlnit pe rând cu liderii Indiei, Africii de Sud şi cu marele său partener asiatic, preşedintrele chinez Xi Jinping.
”Cooperarea ruso-chineză pe scena internaţională este unul dintre factorii stabilităţii mondiale”, a apreciat Vladimir Putin la începutul întâlnirii cu Xi Jinping.
Într-un context internaţional ”haotic”, ”prietenia profundă care uneşte China şi Rusia din generaţie în generaţie nu se va schimba”, a dat asigurări, la rânsul său, şeful statului chinez.
Potrivit unui purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, cei doi au abordat Războiul din Ucraina şi relaţiile cu Occidentul.
”Încă o dată a avut loc o convergenţă semnificativă a poziţiilor şi abordărilor cu privire la ceea ce se întâmplă în lume”, a declarat Peskov, precizând că ”mult timp a fost consacrat Ucrainei” în această întâlnire de o oră.
Ilustrându-şi ambiţia de a pune capăt ”hegemoniei” occientale în relaţiile internaţionale, Vladimir Putin a lăudat anterior, în faţa premierului indian Narendra Modi relaţiile excelente ale celor două ţări, atât diplomatice, cât şi comerciale.
”Noi credem că conflictele au vocaţia să fie rezolvate doar paşnic. Noi susţenem total eforturile de restabilire rapidă a păcii ţi stabilităţii”, a declarat Modi, a cărui ţară, la fel ca China, nu a condamnat niciodată ofendiva rusă în Ucraina.
”PRIETENM SCUMP”
Acest summit, care reuneşte în jurul lui Putin aproximativ 20 de lideri, vizează să demonstreze eşecul strategiei occidentale de izolare a preşedintelui rus din cauza rolului său în ofensiva din Ucraina.
El se desfăşoară într-un moment în care Rusia câştigă teren pe plan militar în Ucraina şi a forjat alianţe strânse cu cei mai mari adversari sau concurenţi ai Statelor Unite; China, Iranul şi Coreea de Nord.
Occidentul critică India din cauză că cumpără cantităţi mari de petrol rus din 2022 şi China din cauza susţinerii sale economice cruciale a Rusiei în contextul unor sancţiuni occicdentale grele.
În acest maraton diplomatic al Moscovei către ţări din ”Sudul global”, preşedintele sud-african Cyril Ramaphosa i-a dat un motiv de satisfacţie lui Vladimir Putin, catalogând Rusia drept un ”aliat” şi un ”prieten scump”.
Putin i-a răspuns că vrea să consolideze şi mai mult ”relaţiile cu ţările de pe continentul african”.
Liderul de la Kremlin vrea să-şi avanseze pionii şi pe planul comerţului internaţional.
Într-o întâlnire cu preşedinta braziliană a Noii Bănci a Dezvoltării Dilma Rousseff, el şi-a reiterat dorinţa unei creşteri a numărului ”reglementelor în monede naţionale” între ţările din cadrul BRICS.
Vizată de sancţiuni economice internaţionale şi cu principalele bănci excluse de pe platforma internaţională de plată SWIFT, Rusia pledează în favoarea înfiinţării unui sistem alternativ cu scopul de a contracara hegemonia dolarului.
Şeful statului rus se întâlneşte miercuri cu omologii său turc Recep Tayyip Erdogan, a cărui ţară - care este membră NATO - a ceurt să adere la BRICS, şi cu iranianul Massoud Pezeshkian.
”LUME MULTIPOLARĂ”
Vizat de un mandat de arestare emis pe numele său de către Curtea Penală Internaţională (CPI) în martie 2023, din cauza deportării unor copii ucraineni de care Kievul acuză Moscova - care respinge aceste acuzaţii -, Vladimir Putin este limitat în deplasările în străinătate.
La această mare întâlnire diplomatică, Moscova, consideră ”crucial” să demonstreze că ”există o alternativă la presiunile occidentale (...) şi că lumea multiploară este o realitate”, relevă analistul politic rus Konstantin Kalacev.
Ucraina se va afla în meniul summitului - joi -, la o întâlnire anunţată de Kremlin între Vladimir Putin şi secretarul general al ONU Antonio Guterres.
ONU nu a confirmat în mod direct această întâlnire cu Vladimir Putin - prima în Rusia a celor doi din aprilie 2022 -, însă a anunţat că Guterres se va înrâlni cu ”un număr mare de lideri care participă la summit”.
”Secretarul general îşi va reafirma poziţiile bine-cunoscute cu privire la Războiul din Ucraina şi condiţiile unei păci drepte, care să aibă la bază Charta şi rezoluţiile ONU şi dreptul internţaional”, a subliniat unul dintre purtătorii săi de cuvânt, Farhan Haq.
BRICS, care avea patru membri (Brazilia, Rusia, India şi China) la înfiinţare, în 2009, blocul a primit Africa de Sud în 2010, iar în acest an alte patru ţări (Etiopia, Iranul, Egiptul şi Emiratele Arabe Unite.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...