Preşedintele rus Vladimir Putin a inaugurat miercuri prima autostradă veritabilă care asigură o legătură între Moscova şi Sankt Petersburg - cele mai mari două oraşe din ţară -, salutând o reuşită ”istorică”, în pofida unor proteste care au pătat construirea drumului, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

El a lăudat un ”proiect de o noutate nemaivăzută în istoria construcţiei de drumuri” în Rusia.

”Avem cu ce să ne mândrim”, a declarat el într-o transmisiune în direct la televiziunea rusă.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Construită de către un consorţiu din care fac parte grupul francez BTP Vinci şi Banca publică rusă VTB, autostrada are 694 de kilometri şi permite o legătură între cele două megalopolisurii în şase ore.

Deschisă deja în proporţie de două treimi circulaţiei, Putin a inaugurat miercuri ultimul tronson.

Ea înlocuieşte un fost drum cu patru benzi, care în anumite porţiuni era mai strâmt, prost iluminat şi traversa numeroase localităţi.

”Autostrada Moscova-Sankt Petersburg este în sfârşit deschisă. Ea a fost construită în mult timp”, a declarat un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, subliniind că ”cu vât viteza transportului este mai mare, cu atât economia profită mai mult”.

Autostrada M11 urmează să devină, de asemenea, un teren de testare a unor noi tehnologii.

Teste de vehicule fără şofer urmează  să înceapă în primăvara lui 2020, potrivit Ministerului Transporturilor, citat de agenţia rusă publicăde presă Ria Novosti.

Începute în 2010, lucrările de construcţie au provocat o importantă mobilizare a unei asociaţii de riverani şi opoziţie din partea ecologiştilor, care denunţau tăierea unei părţi a Pădurii Himki, la periferia de nord a Moscovei, treversată de aproximativ 43 de kilometri de autostradă.

Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev a ordonat în vara lui 2010 suspendarea lucrărilor, însă Guvernul rus a autorizat până la urmă construirea, în decembrie acelaşi an.

Sankt Petersburgul este deja deservit, de la Moscova, de trenuri de noapte şi de trenuri de mare viteză (TGV), iar acestea din urmă parcurg distanţa în aproximativ patru ore.

Cea mai mare ţară din lume, Rusia se confruntă cu provocări de logistică şi infrastructură enorme.

Ruşii se plâng adesea de situaţia dezastruoasă a drumurilor în anumite regiune.

În 2012, ambuteiaje uriaşe s-au format între Moscova şi Sankt Petersburg, din cauza unor ninsori puternice, care au blocat automobilişti timp de mai multe zile.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.