Preşedintele rus Vladimir Putin s-a angajat ca Moscova să facă totul în vederea unei soluţionări a conflictului îngheţat din regiunea moldoveană separatistă Transnistria, marţi, într-o întâlnire la Soci cu preşedintele moldovean prorus Igor Dodon, care i-a mulţumit ”în numele poporului moldovean” pentru această poziţie, relatează Tass.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Noi, în ceea ce ne priveşte, vom face tot ceea ce putem în vederea soluţionării conflictului transnistrean, vom acţiona cu siguranţă ca garanţi ai acestor acorduri care pot şi trebuie să apară pe termen lung pentru soluţionarea o dată pentru totodeauna în interesul tuturor oamenilor care trăiesc în acest teritoriu”, a declarat Putin în cadrul acestei întâlniri cu Dodon.

Liderul prorus i-a mulţumit ”în numele poporului moldovean de pe malurile stâng şi drept” al Nistrului pentru poziţia sa şi a notat că anul acesta s-a împlinit un sfert de secol de la înfiinţarea operaţiunii de menţinere a păcii în regiune. ”Rolul acestei operaţiuni de menţinere a păcii este foarte, foarte important”, a subliniat el.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Dodon a spus că soluţionarea ”problemei” are două etape. ”Există un plan de soluţionare a problemelor curente - noi am elaborat şi am făcut propuneri cu privire la rezolvarea problemelor cu numerele de înmatriculare ale maşinilor. Am prezentat propuneri în vederea soluţionării problemelor cu telefonia fixă, recunoaşterea diplomelor instituţiilor de învăţământ superior transnistrene”, a declarat Dodon, exprimându-şi speranţa ca aceste probleme să fie soluţionate în următoarele săptămâni.

”În ceea ce priveşte planurile pe termen mediu şi lung, este vorba despre o soluţie politică. Înţelegem că va fi posibil să revenim asupra acestor probleme numai după alegerile parlamentare programate în (Republica) Moldova anul viitor”, a spus el.

”Sunt convins că va fi un Parlament promoldovean, care va viza soluţionarea acestei probleme foarte importante”, a apreciat Dodon.

”Una dintre sarcinile mele strategice este exact soluţionarrea problemei transnistrene, un lucru important pentru toţi”, a adăugat el.

Conflictul din Transnistria a izbucnit în martie 1992 şi s-a soldat cu aproximtiv 1.000 de persoane. Războiul civil s-a încheiat cu un acord, semnat la Moscova, în iulie 1992, prin care ”pacificatori” ruşi au fost staţionaţi în zona de conflict. Negocieri în vederea soluţionării conflictului îngheţat s-au soldat, până în prezent, cu eşecuri.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.