Preşedintele rus Vladimir Putin denunţă faptul că populaţia din Donbas, în estul Ucrainei devastat de război, o zonă care se află în prezent în centrul unor noi tensiuni între Moscova şi Occident, suferă de o ”rusofobie”, ”un prim pas către un genocid”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Trebuie să vorbesc despre rusofobie ca despre un prim pas către un genocid. Asta se întâmplă în acest moment în Donbas. Vedem bine acest lucru, îl ştim. Iar asta seamănă, bineînţeles, genocidului despre care aţi vorbit”, i-a spus şeful statului rus joi unui jurnalist ruso-ucrainean, Kiril Vişinski care i-a cerut să introducă noţiunile de ”genocid” şi de ”incitare la genocid” în legislaţia rusă, în cursul unei şedinţe a Consilului prezidenţial al drepturilor omului.

Acest jurnalist, încarcerat în 2018 şi în 2019 în Ucraina, a declarat că ”rusofobii şi membrii poporului rus” din Donbas se confruntă cu ”condiţii de trai insuportabile”.

El a comparat situaţia din Donbas cu crimele Holocaustului.

Putin face aceste declaraţi în contextul în care Ucraina se află din nou în centrul unor importante tensiuni internaţionale.

Occidentul acuză Moscova de comasarea a zeci de mii de militari la frontiera ruso-ucraineană în vederea unui eventual atac în Ucraina.

Estul Ucrainei este devastat de şapte ani de un război între Kiev şi separatişti proruşi, soldat cu peste 13.000 de morţi, a cărui soluţionare politică, prevăzută prin acordurile de la Minsk din 2015, nu a fost aplicată niciodată.

Rusia este acuzată de faptul că îi susţine militar şi financiar pe separatiştii proruşi, acuzaţii pe care Moscova le dezminte.

Autorităţile ruse şi presa rusă de stat acuză cu regularitate Kievul de alimentarea acestui conflict printr-o politică discriminatorie a populaţiei rusofone, acuzaţii dezminţite de către Guvernul ucrainean.

În 2015, Vladimir Putin acuza autorităţile ucrainene de ”genocid” prin faptul că refuzau să livreze gaze naturale regiunilor separatiste Doneţk şi Lugansk.

El afirma, patru ani mai târziu, că o recucerire de către Kiev a acestor teritorii ar putea conduce la o situaţie asemănătoare genocidului de la Srebreniţa din 1995, în Bosnia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.