Preşedintele rus Vladimir Putin efectuează joi prima sa vizită de după alegerile din Statele Unite în Uniunea Europeană, şi anume în Ungaria, în contextul unei apropieri a Budapestei de Moscova, în pofida tensiunilor dintre Occident şi Rusia, relatează The Associated Press.
Premierul ungar Viktor Orban, numit ”micul Putin” de opozanţii săi, a criticat sancţiunile americane şi europene impuse Moscovei în criza din Ucraina.
Ministrul ungar de Externe Peter Szijjarto a declarat înainte de vizita lui Putin că sancţiunile impuse de UE Rusiei nu şi-au atins obiectivele şi au provocat Ungariei pierderi la export estimate la 6,7 miliarde de dolari.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
El a evocat, de asemenea, presiuni pe care fosta administraţie a lui Barack Obama le-a exercitat asupra Budapestei pentru ca să o împiedice să se apropie de Moscova.
”Întreaga lume îşi ţine răsuflarea şi aşteaptă să vadă dacă va exista o apropiere în relaţiile americano-ruse, iar dacă va avea loc cât de adâncă şi ce dimensiuni” va avea, a declarat Szijjarto.
Preşedintele american Donald Trump a promis o îmbunătăţire a relaţiilor cu Rusia, care au atins cel mai scăzut nivel de la Războiul Rece din cauza crizei din Ucraina, războiului din Siria şi acuzaţiilor cu privire la un amestec rus în alegerile americane.
Trump a discutat cu Putin la telefon sâmbătă, pentru prima dată de când a fost învestit în funcţie. Atât Kremlinul, cât şi Casa Alba au vorbit despre această convorbire în mod pozitiv.
”Dacă presiunea americană a fost ridicată de pe ţările europene în ceea ce priveşte sancţiunile, şi pare că există şanse bune în acest sens, eu cred că toţi cei care au insistat asupra unor relaţii pragamtice şi au vorbit despre necesitatea reevaluării sancţiunilor vor fi mai curajoşi şi va exista o nouă bază de dezbatere”, a spus Szijjarto miercuri.
Ungaria şi-a exprimat totodată speranţa unor relaţii mai bune cu Washingtonul, în mandatul lui Trump.
Orban a criticat fosta administraţie, pe care a acuzat-o că a încercat să influenţeze politicile interne ungare prin impunerea interdicţiei de a intra în Statele Unite unui număr de şase oficiali ungari, inclusiv şeful de atunci al fiscului, din cauza unor acuzaţii de corupţie.
Orban, criticat de Uniunea Europeană pentru că a ridicat la garduri de sârmă ghimpată la frontierele cu Serbia şi Croaţia, cu scopul de a opri migranţii, are un interlocutor solidar în Putin, care a avertizat că valuri de migranţi pot destabiliza Europa.
Consilierul pentru politică externă al lui Putin Iuri Uşakov a salutat ”relaţiile personale bune” dintre liderii rus şi ungar.
Putin a efectuat ultima vizită în Ungaria în februarie 2015, iar Orban a fost la Moscova în urmă cu un an. În centrul discuţiilor lor s-au aflat aprovizionarea Ungariei cu gaze naturale ruse şi un acord în vederea unei extinderi a unei centrale nucleare ungare de fabricaţie sovietică cu ajutorul unui împrumut în valoare de zece miliarde de euro de la Moscova.
Uşakov a declarat că, în cursul acestei vizite, cele două părţi vor discuta despre posibilitatea trecerii unor conducte ruse prin Ungaria şi despre acordul cu privire la centrala nucleară de la Paks.
Centrala, lansată în anii '80, acoperă în prezent aproximativ 40% din consumul de energie ungar, iar construirea a două noi reactoare va dubla producţia, a spus Uşakov.
Proiectul aşteaptă în continuare aprobarea Comisiei Europene (CE), pe care Uşakov o acuză că îl blochează cu ”chichiţe”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...