Liderul rus Vladimir Putin a sosit luni într-o vizită de stat în Mongolia, ţară care se află pe traseul unui nou gazoduct planificat să conecteze Rusia şi China. Marţi, şeful Kremlinului se va întâlni cu preşedintele acestei ţări, care recunoaşte jurisdicţia Curţii Penale Internaţionale, dar care nu a pus în aplicare mandatul de arestare emis de CPI pe numele lui Putin. Ministerul de Externe al Ucrainei a declarat luni că în acest fel Mongolia a dat o lovitură severă sistemului internaţional de drept penal, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Rusia poartă discuţii de ani de zile cu privire la construirea unui gazoduct care ar urma să transporte 50 de miliarde de metri cubi (bcm) de gaze naturale pe an din regiunea Iamal către China prin Mongolia. Proiectul, intitulat „Puterea Siberiei 2”, face parte din strategia Rusiei de a compensa pierderea majorităţii livrărilor sale de gaze în Europa, de la începutul războiului din Ucraina. Noul gazoduct este succesorul planificat al unei conducte existente cu acelaşi nume, care furnizează deja gaz rusesc Chinei şi care urmează să îşi atingă capacitatea planificată de 38 de miliarde de metri cubi pe an în 2025.

Noul proiect a fost mult timp blocat din cauza unor probleme-cheie, cum ar fi preţul gazului. Cu toate acestea, Putin a declarat în ajunul vizitei sale că lucrările pregătitoare, inclusiv studiile de fezabilitate şi de inginerie, se desfăşoară conform programului.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed,eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

Putin urmează să discute marţi cu preşedintele Mongoliei, Uhnaghiin Hurelsuh.

Oficial, potrivit Kremlinului, Putin a venit la invitaţia preşedintelui mongol Uhnagiin Hurelsuh, „pentru a participa la sărbătorirea a 85 de ani de la victoria comună a forţelor armate sovietice şi mongole asupra militarilor japonezi pe râul Halhin-Gol”.

„În cursul convorbirilor, şefii de stat vor discuta perspectivele de dezvoltare în continuare a relaţiilor ruso-mongoliene de parteneriat strategic cuprinzător, vor face schimb de opinii cu privire la chestiuni internaţionale şi regionale de actualitate. Este prevăzută semnarea unei serii de documente bilaterale”, se spune în comunicatul Kremlinului.

UCRAINA CRITICĂ MONGOLIA

Ucraina a îndemnat Mongolia săptămâna trecută să îl aresteze pe Putin în baza mandatului emis anul trecut de Curtea Penală Internaţională, care l-a acuzat de crime de război din cauza deportării ilegale a sute de copii din Ucraina. Kremlinul a respins acuzaţia, spunând că este motivată politic, şi a declarat că nu are nicio îngrijorare cu privire la efectuarea deplasării lui Putin.

Mandatul CPI obligă cele 124 de state membre ale Curţii, inclusiv Mongolia, să îl aresteze pe Putin şi să îl transfere la Haga pentru a fi judecat, dacă acesta pune piciorul pe teritoriul lor.

Întrebat dacă au existat discuţii cu autorităţile mongole despre mandatul CPI, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat săptămâna trecută că „toate aspectele vizitei au fost discutate în detaliu”.

Ministerul de Externe al Ucrainei a declarat luni că eşecul Mongoliei de a-l aresta pe liderul Kremlinului aflat în vizită a dat o lovitură severă sistemului internaţional de drept penal. Purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe, Heorhi Tîhi, a declarat că eşecul Mongoliei de a-l aresta pe Putin este „o lovitură grea” pentru Curtea Penală Internaţională şi sistemul de drept penal.

„Mongolia a permis unui criminal acuzat să se sustragă justiţiei, împărţind astfel responsabilitatea pentru crimele de război”, a scris el pe aplicaţia de mesagerie Telegram. Ucraina, a adăugat oficialul, va lucra cu aliaţii săi pentru a se asigura că Mongolia va resimţi consecinţele.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.