Vicepreşedinta SUA, Kamala Harris, va ţine joi cel mai important discurs din cariera sa politică de până acum, când va accepta oficial nominalizarea Partidului Democrat pentru a fi candidată la preşedinţie, la o lună după ce partidul l-a forţat pe preşedintele Joe Biden să iasă din cursă, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Ambiţiile prezidenţiale ale lui Harris au fost întotdeauna clare, dar au fost subminate de campania sa şubredă din 2020 şi de mandatul său de vicepreşedinte plin de hopuri. Însă de când a fost propulsată în fruntea listei democraţilor, ea a reuşit să strângă cursa împotriva republicanului Donald Trump.

Discursurile sale energice au fost întâmpinate cu un val de entuziasm din partea alegătorilor. Dacă Harris va câştiga pe 5 noiembrie, ea va fi prima femeie de culoare, cu origini din Asia de Sud, aleasă preşedinte.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed, ARB
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank, ACUE
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

În discursul său de joi, Kamala Harris, în vârstă de 59 de ani, intenţionează să vorbească despre viaţa sa ca fiică a unui tată jamaican şi a unei mame indiene şi să prezinte planurile sale de a contracara creşterea preţurilor şi de a promova libertăţile personale, inclusiv dreptul la avort, au declarat consilierii săi. Aceştia au spus că va face, de asemenea, o critică puternică la adresa fostului preşedinte Trump. „Există un tip care vrea să ne dezbine, iar ea va susţine că pur şi simplu nu putem lăsa să se întâmple asta, că aceasta este America şi toată lumea se poate ridica împreună”, a declarat pentru Reuters Cedric Richmond, copreşedinte de campanie şi consilier vechi al Kamalei Harris.

Delegaţii la convenţie au avut parte de o avanpremieră luni, în prima seară a Convenţiei, când Harris a urcat neaşteptat pe scenă pe melodia „Freedom” a lui Beyonce. „În noiembrie vom veni împreună şi vom declara cu o singură voce, ca un singur popor: Mergem înainte”, a spus ea.

Dacă Beyonce în persoană va apărea pe scenă joi este o chestiune care generează speculaţii pe holurile Convenţiei. Campania a refuzat să comenteze.

CURSA RĂMÂNE STRÂNSĂ

Kamala Harris a strâns 500 de milioane de dolari într-o lună - un record - şi a redus decalajul sau chiar a preluat conducerea în faţa lui Trump în multe sondaje de opinie din statele unde se va da o luptă acerbă între ei. La nivel naţional, ea îl conduce pe Trump cu 46,6% la 43,8%, conform unei compilaţii de sondaje realizate de FiveThirtyEight.

Însă fondatorul principalului grup de cheltuieli externe care sprijină campania lui Harris a avertizat că sondajele sale private sunt mai puţin „roz” decât sugerează sondajele publice.

Reprezentantul american Jim Clyburn, unul dintre primii susţinători ai lui Harris, a declarat că Statele Unite „au mai trecut prin acest moment”.

„A supravieţuit pentru că suficient de mulţi oameni s-au unit pentru a continua munca noastră de a construi o Uniune mai bună şi aceasta este ceea ce ea (Harris) va prezenta”, a spus Clyburn, o voce puternică în cadrul Partidului Democrat.

FOCUS PE ECONOMIE

Harris încă nu şi-a articulat prea mult viziunea pentru ţară, iar republicanii spun că democraţii şi-au petrecut o mare parte din timp atacându-l pe Trump, în loc să explice cum vor guverna.

„În multe privinţe, această cursă nici măcar nu a început, dar când va începe, sper, vorbind nu în calitate de republican, ci de american, că este vorba despre viziuni politice concurente”, a declarat Vivek Ramaswamy, un fost candidat republican la preşedinţie.

Harris a petrecut săptămâni întregi pregătind discursul de joi, aducând modificări proiectelor scrise de Adam Frankel, autorul principal al discursului, inclusiv în timpul călătoriilor de campanie, la bordul Air Force Two. Apropiaţii spun că ea va discuta despre planurile sale de a reduce impozitele pentru majoritatea americanilor, de a stimula oferta de locuinţe şi de a interzice „preţurile exorbitante”, o măsură văzută ca populistă. Campania sa a propus, de asemenea, creşterea ratei impozitului pe profit de la 21% la 28%.

Discursul va include elemente de politică externă, precum şi poveşti ale femeilor afectate de interdicţia avortului şi de alte restricţii privind drepturile reproductive, au declarat consilierii şi asistenţii săi. Acesta va include, de asemenea, o aluzie la aliaţi tradiţionali precum sindicatele şi se va baza pe voci republicane pentru a convinge alegătorii conservatori să îl abandoneze pe Trump.

Fostul reprezentant american Adam Kinzinger, unul dintre cei zece republicani din Camera Reprezentanţilor care au votat pentru punerea sub acuzare a preşedintelui Trump, este unul dintre cei câţiva republicani care urmează să ia cuvântul.

CITEȘTE ȘI CNN: Cel puţin cinci republicani vor lua cuvântul la Convenţia Democrată

Trump şi-a petrecut săptămâna făcând campanie în cele câteva state care vor decide alegerile. El urmează să viziteze joi după-amiază graniţa dintre SUA şi Mexic, în Arizona, unde probabil îi va acuza pe Harris şi pe coechipierul ei Tim Walz că nu fac suficient pentru a preveni imigraţia ilegală. „Dacă aceşti doi oameni preiau conducerea, această ţară este terminată”, a declarat el joi dimineaţă la Fox News. „Cu frontiere deschise, fără foraj, ţara noastră va muri”, a prezis Trump apocaliptic.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.