Procurorii de la tribunalul din Schiphol urmează să ceară săptămâna aceasta pedepse împotriva celor patru bărbaţi condamnaţi în contumacie în doborârea zborului MH17 al Malaysia Airlines în 2014, soldat cu 298 de morţi, în estul Ucrainei, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Ei urmează să prezinte actul acuzării în trei zile de audieri care încep luni, privind inculparea a patru gradaţi de rang înalt separatişti proruşi din estul Ucrainei cu privire la uciderea celor 298 de persoane care se aflau la bordul aeronavei Boeing 777.

Cei patru suspecţi - ruşii Serghei Dubinski, Igor Ghrkin şi Oleg Pulatov şi ucraineanul Leonid Harcenko - au refuzat să participe la acest proces în Olanda.

Verdictul tribunalului de la Schiphol, în apropiere de Amsterdam, în apropiere de aeroportul de unde a decolat Boeingul, urmează să fie pronunţat în 2022.

”Pedeapsa maximă este închisoarea pe viaţă”, a declarat AFP un purtător de cuvânt al tribunalului.

Aceste audieri intervin pe fondul unor tensiuni ruso-occidentale tot mai mari, în centrul cărora se află Ucraina, iar americanii şi europenii acuză Moscova de pregătirea unei ofensive militare.

O echipă internaţională de anchetatori acuză faptul că avonul a fost doborât deasupra zonei conflictului armat cu separatişti proruşi, în estul Ucrainei, cu o rachetă de tip Buk, adusă de la o bază militară rusă, însă Moscova neagă vehement orice implicare în doborârea avionului.

Cel mai cunoscut dintre suspecţi, Igor Ghirkin, în vârstă de 49 de ani, supranumit ”Strelkov” (”Trăgătorul”), era unul dintre principalii comandanţi ai separatiştilor la începutul războiului cu armata ucraineană, în urmă cu cinci ani, şi probabil cel mai mediatizat comandant al acestora la acea vreme.

Serghei Dubinski, în vârstă de 57 de ani, ar avea legături cu serviciile militare ruse GRU.

Oleg Pulatov, în vârstă de 53 de ani, este un fost membru al Forţelor Speciale ruse şi adjunctul lui Dubinski.

Leonid Harcenko, în vârstă de 48 de ani, ar fi condus o unitate separatistă în estul Ucrainei.

Numai Pulatov este reprezentat legal la proces.

Purtătorul de cuvânt al tribunalului din Schiphol a anunţatcă procurorii urmează să explice problele luni şi marţi - interceptări telefonice şi electronice - şi faptele cu privire la rachetă ş la acuzaţi.

Cererea de condamnare urmează să fie prezentată miercuri şi să conţină o ”justificare detaliată a pedepsei cerute”, a precizat el.

La deschiderea procesului - în martie 2020 -, procurorii afirmau că, dacă tribunalul va da o sentinţă, ei vor face tot ceea ce vor putea pentru a garanta executarea acesteia, ”în Olanda sau altundeva”.

La proces, rudele victimelor au depus mărturii sfâşietoare în acest an, împărtăşindu-şi tristeţea cauzată de pierderea copiilor, părinţilor,  fraţilor şi surorilor şi îndemnând Rusia ”coruptă” să facă dreptate.

Kievul luptă împotriva unei insurecţii armate pro-Moscova în două regiuni separatiste - Doneţk şi Lugansk -, la frontiera cu Rusia din 2014, când Kremlinul a anexat Peninsula ucraineană Crimeea.

Occidentul a impus sanţciuni dure Rusiei, în urma unui val de indignare provocat de doborârea MH17.

Rusia a comasat recent trupe la frontiera Ucrainei.

Occidnetul o acuză de săptămâni de zile că planifică o invazie şi ameninţă Moscova cu sancţiuni dure în cazul în care lansează un atac.

Moscova neagă aceste acuzaţii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.