Discuţii-maraton erau în curs miercuri, la Bruxelles, într-o încercare de a se ajunge la un acord cu Londra în vederea Brexitului, însă perspectiva unei reuşite înaintea summitului de joi păreau să scadă, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Rămân ”probleme importante de rezolvat”, a avertizat miercuri negociatorul-şef UE al Brexitului Michel Barnier, care a prezentat un rezumat al progreselor discuţiilor, ale cărui declaraţii au fost citate de comisarul european Dimitris Avramopoulos.

Aceste declaraţii reprezintă un ecou al unor declaraţii ale premierului irlandez Leo Varadkar, care a evocat un acord ”până la sfârşitul lunii”.

Evenimente

14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
28 noiembrie - Profit Financial.Forum

”Există o cale către un posibil acord, dar rămân multe probleme de rezolvat”, a declarat el.

O îndelungată secvenţă de negocieri a avut loc până la miezul nopţii de marţi spre miercuri. Aceastea au fost reluate miercuri şi erau în curs, în vederea evitării unui ”no deal”.

”MUNCĂ MIGĂLOASĂ”

”Deznodământul nu este aşteptat azi (miercuri)”, a declarat pentru AFP o sursă europeană.

”Există progrese politice (...): Suntem pe cale să facem o muncă migăloasă”, a declarat secretara de stat franceză însărcinată cu Afacerile Europene Amélie de Montchalin la postul LCI.

Negociatorul-şef UE al Brexitului Michel Barnier urmează să prezinte miercuri după-amiaza un rezumat în faţa ambasadorilor Celor 27, cu o zi înaintea summitului, teoretic ultimul înaintea divorţului prevăzut la 31 octombrie.

Discuţiile se concentrează asupra a două probleme spinoase - felul în care să se evite o frontieră între Irlanda, un stat membru UE, şi Irlanda de Nord, parte a Regatului Unit, dar să se stabilească controale vamale şi dreptul de veto acordat autorităţilor nord-irlandeze cu privire la acordul divorţului, pe care europenii nu le vor.

În propunerea Londrei, Irlanda de Nord rămâne în teritoriul vamal al Regatului Unit şi aplică totodată reglementările europene cu privire la produse destinate UE, potrivit unor surse europene.

Controalele ar urma să fie realizate în porturi şi aeroporturi în privinţa produselor provenind din Irlanda de Nord, potrivit aceloraşi surse. Verificarea acestora, care presupune săse aibă încredere în britanici, îi îngrijorează pe europeni, care vor să-şi protejeze piaţa.

Michel Barnier a apreciat marţi ”posibil” să se ajungă la un acord sptămâna aceasta. ”Discuţii detaliate sunt în curs, iar un acord este încă foarte posibil”, a subliniat omologul său britanic, ministrul Brexitului Steve Barclay.

SUMMIT SUPLIMENTAR?

Această adiere de optimism şi zvonuri cu privire la un acord au apreciat lira sterlină în faţa euro şi dolarului, cu peste 1%, marţi după-amiaza.

Trei opţiuni sunt pe masă - un acord, niciun acord (”no deal”) sau continuare negocierilor după summitul de joi şi vineri.

Toată lumea se gândeşte la ipoteza unei amânări a Brexitului.

Dacă nu se ajunge la un acord până la 19 octombrie, o lege îl obligă pe Boris Johnson să ceară o nouă amânare - a treia - cu trei luni, ceea ce premierul a exclus în numeroase rânduri.

Ministrul Brexitului Steve Barclay a confirmat miercuri, într-o comisie în Parlament, că Guvernul va respecta legea.

”Dar este important ca noi să ieşim la 31 octombrie”, a subliniat el.

Un acord este necesar să fie aprobat de parlamentele britanic şi european.

Ipoteza unui summit suplimentar până la 31 octombrie circulă deja.

La peste trei ani de la referendumul britanic din iunie 2016 şi în lipsa unui acord, mediile economice se tem de consecinţele unui ”no deal”.

”Un nodeal trebuie evitat şi ar conduce la dezastru”, a avertizat miercuri organizaţia patronatelor europene Business Europe, într-o scrisoare adresată preşedintelui Consiliului European Donald Tusk, conducătorul summitului.

Indiferent de rezultatul discuţiilor, europenii îndeamnă la atenţie cu privire la viitoarea relaţie comercială cu Londra - care este totodată un punct aflat în negociere între cele două părţi.

După Brexit, Regatul Unit va fi ”un nou concurent” la uşa UE, a avertizat marţi cancelarul german Angela Merkel.

Aceeaşi îngrijorare o au părţile olandezăşi franceză, care se tem riscul unei deficienţe a controalelor mărfurilor la frontiera irlandeză.

Emmanuel Macron şi Angela Merkel, care s-au văzut duminică seara, participă miercuri la Toulouse la un Consiliu franco-german al Miniştrilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.