Principalele partide politice din Finlanda susţin planurile de a se construi un gard de-a lungul unor porţiuni ale graniţei ţării cu Rusia, lucrările la o scurtă secţiune-pilot fiind aşteptate să înceapă imediat ce fondurile vor fi alocate, relatează presa finlandeză, citată de The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Televiziunea finlandeză YLE a anunţat că în cadrul întâlnirii de marţi seară între prim-ministrul Sanna Marin şi reprezentanţii tuturor partidelor principale naţionale a fost confirmat sprijinul pentru planurile de construcţie, propuse luna trecută de poliţia de frontieră finlandeză.

Helsinki este din ce în ce mai îngrijorat de trecerea ilegală la scară largă a graniţei de est de 1.340 km pe care o împarte cu Rusia – cea mai lungă graniţă dintre toate statele membre ale UE – în timp ce mii de ruşi fug de mobilizarea parţială a Moscovei ca răspuns la războiul declanşat în Ucraina.

De asemenea, Finlanda este îngrijorată de perspectiva că Moscova va folosi migraţia în masă orchestrată ca o formă de război hibrid, aşa cum a procedat Belarusul anul trecut, conform acuzaţiilor Poloniei şi statelor baltice Letonia şi Lituania.

”Am fost de acord în ceea ce priveşte necesitatea (n.r. gardului). Acum, Guvernul va aduce propuneri concrete în Parlament”, a declarat Sanna Marin.

Finanţarea pentru secţiunea-pilot va fi votată până la începutul lunii viitoare, a spus ea.

”Este vorba despre asigurarea supravegherii adecvate a graniţei Finlandei. Vrem să ne asigurăm că poliţia noastră de frontieră are suficient sprijin pentru a efectua un control adecvat şi eficient la frontieră şi trebuie să fim pregătiţi pentru orice situaţii perturbatoare”, a adăugat premierul.

Poliţia de frontieră finlandeză a sugerat luna trecută că ar fi benefic să fie construit un gard înalt de câţiva metri, acoperit cu sârmă ghimpată şi supravegheat de camere şi senzori de-a lungul a aproximativ 250 kilometri de graniţă - aproximativ 20% din totalul graniţei.

Gardul ar proteja zonele identificate ca prezentând un risc potenţial de migraţie pe scară largă din Rusia, în principal în sud-estul Finlandei, unde cei mai mulţi oameni traversează graniţa, dar şi în jurul punctelor de trecere din nordul ţării.

Finalizarea proiectului ar dura până la patru ani şi ar putea costa câteva sute de milioane de euro, potrivit estimărilor poliţiştilor de frontieră. Secţiunea-pilot de 3 km planificată ar costa 6 milioane de euro şi va fi finalizată până în vara viitoare.

Ministerul finlandez de Interne a propus să aloce 139 de milioane de euro pentru faza principală a proiectului la începutul anului viitor, deşi aprobarea finală ar putea fi amânată până după luna  aprilie, când Finlanda urmează să organizeze alegeri parlamentare.

Norvegia, care a detaşat soldaţi pentru a ajuta la paza multiplelor sale fabrici de prelucrare a petrolului şi gazelor de pe uscat, a anunţat luni că a arestat patru cetăţeni ruşi săptămâna trecută, după ce au fost prinşi fotografiind nişte unităţi supuse unei interdicţii de fotografiere.

Poliţia nu i-a identificat pe cei patru, care transportau echipamente fotografice şi alte materiale pentru realizarea imaginilor, dar a precizat că au sosit în Norvegia din Finlanda şi au pretins că sunt turişti.

Alţi doi cetăţeni ruşi au fost arestaţi în Norvegia săptămâna trecută. Ambii bărbaţi transportau drone. Unul dintre ei a fotografiat elicoptere militare şi aeroporturi, iar celălalt bărbat, care deţinea două paşapoarte ruseşti şi un paşaport israelian, avea fotografii şi videoclipuri stocate parţial criptate de 4 terabiţi.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.