Premierul indian Narendra Modi şi preşedintele chinez Xi Jinping se întâlnesc miercuri pentru prima oară în ultimii cinci ani, într-o posibilă ”încălzire” între primele cele mai populate două ţări din lume, în urma unui acord cu privire la un diferend frontalier, anunţă New Delhi, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Această întâlnire are loc în marja summitului Grupului BRICS, la Kazan, în Rusia, a anunţat marţi un oficial de la Ministerul indian de Externe, Vikram Misri.

Cei doi lideri nu s-au mai întâlnit tête à tête de la o vizită a lui Xi Jinping în India în octombrie 2019, dar s-au ”încrucişat” scurt la summituri G20 în Indonezia în 2022 şi în Africa de Sud în 2023.

Evenimente

24 octombrie - Eveniment News.ro - IMM-urile, Oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Cei doi giganţi asiatici - primele cele mai populate două ţări din lume - au o frontieră comună de aproximativ 3.500 de kilometri.

Această frontieră, în principal muntoasă, rîmâne o sursă contantă de tensiuni, iar sporadic au loc acroşaje.

O confruntare corp la corp la frontiera regiunilor chineză Tibet şi indiană Ladakh s-a soldat în iunie 2020 cu cel puţin 20 de morţi de partea indiană şi patru între chinezi.

Acest episod a tensionat puternic relaţiile bilaterale indiano-chineze, iar India a încercat să limiteze investiţiile chineze, interzicând aplicaţii chinezeşti ca TikTok.

Însă  India a anunţat luni că a încheiat un acord cu China, care a confirmat a doua zi, cu privire la patrule în zonele frontaliere disputate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.