Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski şi prim-ministrul Spaniei, Pedro Sánchez, au semnat la Madrid un acord bilateral de cooperare în domeniul securităţii. Documentul consfinţeşte angajamentul Spaniei de a sprijini Ucraina atât timp cât va fi necesar pentru a-şi restabili integritatea teritorială în cadrul graniţelor recunoscute la nivel internaţional din 1991 şi prevede un ajutor militar de 1 miliard de euro care va fi acordat în acest an, a anunţat Administraţia Prezidenţială de la Kiev.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Concret, Spania va oferi Ucrainei un ajutor militar de 1 miliard de euro în acest an. În plus, acordul afirmă dorinţa Spaniei de a continua să ofere un sprijin multifaţetat pe toată durata de 10 ani a acordului.
 
Spania sprijină Iniţiativa privind forţele viitoare ale Ucrainei şi a aderat la mai multe coaliţii de capabilităţi în cadrul Grupului de contact pentru apărare din Ucraina, cum ar fi „Apărarea integrată antiaeriană şi antirachetă”, „Artileria”, „Blindatele”, „Securitatea maritimă”, „IT” şi „Deminare”, care vor consolida Ucraina şi vor îmbunătăţi interoperabilitatea forţelor ucrainene şi NATO.
 
Spania va continua să sprijine dezvoltarea Forţelor de Securitate şi Apărare ale Ucrainei, să furnizeze echipamente militare moderne în diverse domenii, să sprijine formarea medicală şi protezarea militarilor ucraineni şi să consolideze securitatea maritimă a Ucrainei. Cooperarea bilaterală în materie de securitate va fi, de asemenea, aprofundată în domeniile serviciilor de informaţii, al luptei împotriva crimei organizate şi al industriei de apărare, în special prin explorarea oportunităţilor de producţie comună şi prin găsirea unor posibile surse de finanţare necesare pentru dezvoltarea industriei de apărare din Ucraina.
 
Acordul acoperă, de asemenea, ajutorul umanitar, redresarea economică şi reconstrucţia, precum şi sprijinul pentru reformele Ucrainei în vederea aderării la UE şi NATO. Anumite prevederi ale documentului sunt dedicate sprijinirii formulei de pace ucrainene, consolidării sancţiunilor împotriva Rusiei, introducerii unui mecanism de compensare a daunelor şi aducerii agresorului în faţa justiţiei.
 
Spania este cea de-a zecea ţară care semnează un acord bilateral de securitate cu Ucraina, în continuarea Declaraţiei comune adoptate de Ucraina şi membrii G7 la Vilnius, la 12 iulie 2023.
Un total de 32 de state s-au angajat deja să respecte Declaraţia comună. Anterior, Ucraina a semnat acorduri bilaterale cu Regatul Unit, Germania, Franţa, Danemarca, Canada, Italia, Olanda, Finlanda şi Letonia.
 
Evenimente

27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a)
30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie
Preşedintele Zelenski a transmis un mesaj după vizita în Spania: ”Spania este un partener de încredere şi ne sprijină apărarea încă din primele zile ale invaziei criminale ruseşti. Spania nu a închis ochii la încălcarea de către Rusia a Statutului ONU şi a normelor fundamentale ale dreptului internaţional. Spaniei nu i-a păsat când rachetele şi artileria rusească au început să ne distrugă oraşele şi satele. Spania nu a dat dovadă de slăbiciune atunci când a fost necesar să adopte decizii politice de principiu - decizii pentru coexistenţa normală a popoarelor şi pentru securitatea în Europa. Ucraina îşi va aminti întotdeauna de căldura şi respectul cu care spaniolii sprijină statul şi poporul nostru. Mulţumim întregului popor spaniol, Majestăţii Sale Felipe al VI-lea şi domnului prim-ministru Pedro Sanchez. Mulţumesc tuturor celor care au întâmpinat astăzi delegaţia noastră pe străzile Madridului. Vă mulţumim pentru sprijinul absolut necesar acordat Ucrainei”, a scris el pe Facebook. 
 
 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.