Opoziţia din Coreea de Sud i-a îndemnat vineri pe deputaţii partidului de guvernământ să li se alăture în votul pentru o a doua moţiune de destituire a preşedintelui Yoon Suk Yeol, care va fi votată sâmbătă în parlament, relatează AFP.
Nepopularul preşedinte conservator a uimit Coreea de Sud la 3 decembrie când a impus brusc legea marţială, pentru prima dată în peste patru decenii, înainte de a reveni asupra deciziei sale şase ore mai târziu, sub presiunea parlamentului şi a mii de manifestanţi.
O primă moţiune de punere sub acuzare a eşuat la 7 decembrie. Majoritatea deputaţilor din Partidul Puterii Poporului (PPP) al lui Yoon au părăsit sala înainte de vot, împiedicând atingerea cvorumului.
Însă, după o săptămână de negocieri în culise şi în condiţiile în care laţul se strânge în jurul preşedintelui, care face obiectul unei anchete penale pentru „rebeliune” şi căruia i se interzice să părăsească ţara, opoziţia pare să fie într-o poziţie mai bună de data aceasta, consideră analiştii.
Votul este programat pentru sâmbătă la ora 16:00 (09:00, ora României). Moţiunea are nevoie de 200 de voturi din 300 pentru a trece, iar opoziţia, care deţine 192 de locuri, trebuie să convingă cel puţin opt dintre cei 108 deputaţi ai PPP să treacă de partea sa.
Vineri, Lee Jae-myung, liderul Partidului Democrat, principala forţă de opoziţie, i-a îndemnat pe deputaţii PPP să se ralieze cauzei sale, invocând responsabilitatea lor faţă de istorie. „Ceea ce trebuie să protejeze legislatorii nu este Yoon sau partidul de guvernământ (...), ci vieţile tuturor oamenilor care protestează pe străzile îngheţate”, a declarat Lee. „Vă îndemnăm să susţineţi votul de mâine privind punerea sub acuzare. Istoria îşi va aminti de alegerea dumneavoastră şi o va lua în considerare”, a spus politicianul.
EMOŢII PENTRU PREŞEDINTE
La începutul după-amiezii de vineri, şapte deputaţi ai PPP declaraseră deja public că vor vota pentru destituire, ceea ce deschide perspectiva un vot favorabil, chiar dacă extrem de strâns.
Deputatul opoziţiei Kim Min-seok a estimat şansele de victorie la „99 la sută”.
Dacă moţiunea va fi adoptată, Yoon va fi suspendat din funcţie până când Curtea Constituţională va valida punerea sa sub acuzare. Prim-ministrul Han Duck-soo va acţiona ca şef interimar al statului.
Curtea va avea la dispoziţie 180 de zile pentru a se pronunţa. Dacă va confirma punerea sub acuzare, Yoon va deveni al doilea preşedinte din istoria Coreei de Sud care are această soartă, după Park Geun-hye în 2017.
Există însă şi un precedent de destituire adoptată de Parlament, dar invalidată de Curtea Constituţională: cea a lui Roh Moo-hyun în 2004.
Chiar dacă scapă de punerea sub acuzare, Yoon Suk Yeol ar putea fi totuşi considerat „responsabil din punct de vedere juridic” pentru abuz de putere, a declarat pentru AFP Kim Hyun-jung, cercetător la Institutul de Drept al Universităţii Coreene. „Acesta este în mod clar un act de rebeliune”, a continuat ea. „Chiar dacă moţiunea de destituire nu este adoptată, preşedintele nu poate scăpa de responsabilitatea penală”, crede cercetătoarea.
În timp ce Coreea de Sud se afundă într-o criză politică, Yoon Suk Yeol a ales să aibă o atitudine de sfidare. Într-un discurs televizat, joi, el a promis că va lupta „până în ultimul minut”.
De la încercarea sa dezastruoasă de a impune legea marţială şi de a pune botniţă parlamentului prin trimiterea armatei, zeci de mii de sud-coreeni au ieşit pe străzile Seulului pentru a-i cere demisia şi încarcerarea.
Potrivit unui sondaj Gallup publicat vineri, cota de popularitate a preşedintelui a scăzut la un nou minim de 11%, iar 75% dintre cei intervievaţi sunt în favoarea destituirii sale.
Manifestanţii reprezintă întregul spectru al societăţii sud-coreene, de la tineri fani K-pop care flutură beţe luminoase la pensionari care au îndurat zilele întunecate ale dictaturii militare din anii 1980, menţionează AFP.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.