Membri ai serviciilor ruse de informaţii au abordat din 2017 mai mulţi comandanţi militari sârbi, iar unul dintre ei le-a dat ”în trei rânduri” bani surselor, a denunţat preşedintele sârb Aleksandr Vucici, în urma unei reuniuni a Consiliului Naţional sârb de Securitate, convocat după ce presa a difuzat o înregistrare video care pune în cauză un ofiţer rus, relatează AFP.
Ofiţerul rus a fost filmat la Zemun, la periferia Belgradului, în timp ce îi dădea unui bărbat o pungă din plastic cu un plic de bani.
Serbian President Aleksander Vucic accuses Russia of running a spy-ring in his country pic.twitter.com/Y9tCL8v7cW
— TRT World Now (@TRTWorldNow) November 22, 2019
La acel moment, la 24 decembrie 2018, locotenent-colonelul rus Gheorghi Kleban s-a întâlnit cu Z. K., un locotenent-colonel sârb în retragere, a declarat joi seara, în faţa presei, Vucici.
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
El a precizat că nu a fost singura întâlnire cu surse sârbe a lui Kleban, la acea vreme adjunctul ataşatului militar rus în Serbia, potrivit preşedintelui sârb.
”Zece contacte ale lui Gheorghi Kleban cu trei surse conspiratoare au fost documentate. În trei rânduri, (acest) locotenent-colonel a dat bani” contactelor sale sârbe, a declarat şeful statului.
Serviciile sârbe de informaţii au probe cu privire la contacte între mulţi ”alţi membri ai serviciilor ruse de informaţii cu membri ai structurilor militare din Serbia”, a adăugat el.
Deschiderea unei anchete cu privire la acest caz a fost anunţată miercuri seara de un reprezentant al serviciilor sârbe de informaţii (BIA).
Potrivit presei sârbe, Gheorghi Kleban s-a aflat în post la Belgrad până în iunie.
Vucici, care urmează să se ducă la Moscova la 4 decembrie, la o întâlnire cu omologul său Vladimir Putin, a precizat că Belgradul nu îşi schimbă politica faţă de Rusia.
Serbia, care negociază o aderare la Uniunea Europeană (UE), dar care refuză o apropiere faţă de NATO, este considerată principalul aliat al Rusiei în Balcani.
Moscova susţine Serbia în dosarul fostei sale provincii de sud, Kosovo, căreia Belgradul nu-i recunoaşte independenţa, proclamată în 2008.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.