Preşedintele conservator polonez Andrzej Duda s-a opus vineri prin veto unei legi privind liberalizarea accesului la pilula de a doua zi începând de la vârsta de 15 ani, adoptat în de coaliţia proeuropeană aflată la putere din decembrie, în contextul în care pilula este autorizată în prezent în Polonia numai în baza unei reţele medicale, anunţă preşedinţia, relatează AFP.
Polonia a înregistrat un recul al drepturilor reproductive ale femeilor în cei opt de guvernare ai Partidului Lege şi Justiţie (PiS, naţionalist şi populist).
Accesul la contracepţia de urgenţă a fost făcut posibil numai pe bază de presciere medicală, în 2017.
Andrzej Duda a decis să ”trimită înapoi în Parlament amendamentul la legea produselor farmaceutice şi să-i ceară să reexamineze legea”, anunţă preşedinţia într-un comunicat.
PROTECŢIA SĂNĂTĂŢII COPIILOR
Coaliţia proeuropeană care se află la putere din decembrie a adoptat un proiect de lege care să permită accesul la pilula de a doua zi începând de la vârsta de 15 ani.
Şeful statului şi-a motivat refuzul invocând respectarea normelor protecţiei sănătăţii copiilor.
Andrej Duda ”nu poate accepta soluţii legale care să le permită copiilor în vârstă de mai puţin de 18 ani să aibă acces la medicamente de uz contraceptiv fără control medical şi fără să se ţină cont de rolul şi responsabilitatea părinţilor”, se arată în comunicat.
”Este păcat că preşedintele se întoarce încă o dată împotriva polonezelor”, a comentat imediat pe X ministrul Educaţiei Katarzyna Lubnauer.
Guvernul - care a anticipat acest veto - a anunţat că va ocoli această obstrucţionare autorizând farmaciile să emită reţete pentru pilulă.
”Noi am pregătit un regulament (...). Această pilulă va fi disponibilă în baza prescrierii farmaceutice” emise de către un farmacist, anunţa miercuri ministrul Sănătăţii, Izabela Leszczyna.
”Dacă nu vrem ca femeile şi tinerele să aibă sarcini nedorite, facem totul pentru a face pilula accesibilă cât mai devreme posibil”, începân de la 1 mai, anunţa ea la postul de radio RMF FM.
Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), contracepţia de urgenţă este necesar să fie ”inclusă în mod sistematic” în toate programele naţionale de planificare fanilială.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.