Preşedintele iranian Ebrahim Raisi cere ”garanţii” Statelor Unite cu privire la faptul că nu vor reveni asupra unui eventual acord în diosarul nuclear iranian, înainte să plece la Adunarea Generală a ONU, la New York, relatează AFP.
Ebrahim Raisi - care se declară în favoarea unui ”acord bun” şi unui ”acord drept”, în pofida faptului că speranţele în Occident scad cu privire la salvarea Acordului nuclear de la Viena din 2015 - a declarat într-un interviu acordat unei televiziuni americane că este necesar ca acest acord ”să dureze”.
“If [a nuclear agreement is] a good deal and fair deal, we would be serious about reaching an agreement,” said Iran’s President Raisi, adding there must be “a guarantee” to keep the U.S. from withdrawing in the future. https://t.co/CChTRxk3NR pic.twitter.com/UQE2hQrgJ5
— 60 Minutes (@60Minutes) September 19, 2022
”El trebuie să dureze. Trebuie garanţii”, a declarat el, subliniind cănu are încredere în americani, din cauza comportamentului lor în trecut.
President Raisi told Lesley Stahl that Iran would use nuclear power for peaceful purposes in “medicine, agriculture, oil, gas.” The UN nuclear watchdog agency, the IAEA, found only 1.8% of Iran’s electricity energy is generated by nuclear power. https://t.co/CChTRxk3NR pic.twitter.com/3RgNfUub4C
— 60 Minutes (@60Minutes) September 19, 2022
Fostul preşedinte american Barack Obama a negociat un acord cu Teheranul, potrivit căruia Iranul acceptă să-şi reducă dtastic capacitatea nucleară, în schimbul unei ridicări a sancţiunilor economice impuse Republicii islamice.
Însă trei ani mai târziu, în 2018, succesorul lui Obama la Casa Albă, Donald Trump, a scos Statele Unite din acord şi a reimpus şi multiplicat sanţciuni Iranului.
Actualul preşedinte Joe Biden s-a arătat apoi în favoarea unei renegocieri a Acordului de la Viena din 2015, însă insistenţa Iranului de a obţine garanţii de la administraţia americană blochează negocierile.
Statele Unite susţin că nu pot oferi astfel de garanţii, din cauză că nu ştiu ce pot decide în acest dosar viitorii preşedinţi americani.
Raisi consideră că denunţarea de către Trump a acordului dovedeşte pur şi simplu că promisiunile americane ”n-au niciun sens”.
El a exclus orice întâlnire cu omologul său american, care nu şi-a exprimat, la rândul său, voinţa de a-l întâlni în marja Adunării Generale a ONU.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.