Preşedinta moldoveană Maia Sandu a fost învestită marţi, în Ajunul Crăciunului, într-un al doilea mandat şi a salutat alegerea proeuropeană a alegătorilor ”în pofida presiunilor”, în urma unui scrutin umbrit de acuzaţii de amestec al Rusiei în această fostă republică sovietică, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Putem fi mândri de faptul că, în pofida încercărilor, am reuşit să fim de partea bună a istoriei”, în ”apărarea democraţiei împotriva ameninţărilor externe”, a declarat ea la depunerea jurământului în faţa membrilor Parlamentului şi Curţii Constituţionale.

Republica ”Moldova a votat, în pofida tuturor presiunilor, în favoarea unei direcţii clare, unei ţări dezvoltate, unei ţări europene care să aducă mai multă securitate şi prosperitate”, a adăugat şefa statului, în vârstă de 52 de ani.

Maia Sandu a obţinut o victorie, la începutul lui noiembrie, în turul doi al alegerilor prezidenţiale, cu 55,33% dintre voturile exprimate, şi l-a înfrânt pe Aleksandr Stoianoglo (44,67%), susţinut de către socialiştii proruşi în acest stat situat între România, un stat membru al Uniunii Europene (UE) şi NATO, şi Ucraina în război cu Rusia.

Prima femeie care a ocupat în 2020 cea mai înaltă funcţie în stat, ea îşi datorează realegerea doar unei puternice mobilizări a diasporei.

Pe teritoriul moldovean, zonele rurale şi două regiuni - regiunea separatistă Transnistria, în care sunt staţionate trupe ruse, şi Găgăuzia autonomă - rămân orientate către Moscova.

Autorităţile au semnalat numeroase ”tentative de destabilizare” - dezinformarea, cumpărarea masivă de voturi, ameninţări cu moartea, atacuri cibernetice şi ”transport organizat” de alegători.

Kremlinul a acuzat, la rândul său, autorităţile moldovene de faptul că a au reprimat ”opoziţia şi presa independente, mai ales rusofone”.

Începând din 2020, Maia Sandu a întors această ţară cu 2,6 milioane de locuitori, una dintre cele mai sărace din Europa, către Bruxelles, iar Uniunea Europeană a deschisîn iunie,  în mod oficial, negocieri de aderare cu Republica Moldova.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.