Premierul polonez Mateusz Morawiecki acuză Uniunea Europeană (UE), într-un interviu publicat în ediţia de luni a cotidianului britanic de afaceri Financial Times (FT), de faptul că ameninţă Polonia cu ”un pistol la tâmplă” prin faptul că-i cere să revină asupra unor reforme judiciare contestate şi o ameninţă cu sancţiuni, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Polonia este angajată într-o confruntare dură cu UE pe tema unei serii de reforme judiciare controversate.

Bruxellesul consideră că aceste reforme încalcă libertăţile democratice, însă Guvernul populist şi naţionalist polonez le apără şi apreciază că sunt necesare în vederea eradicării corupţiei în rândul judecătorilor.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Mateusz Morawiecki îndeamnă UE, în FT, să revină asupra cererii depuse la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) de a amenda Polonia din cauza acestor reforme.

”Ar fi cel mai înţelept lucru pe care l-ar putea face. pentru că atunci noi nu am discuta cu un pistol la tâmplă”, apreciază el.

AL TREILEA RĂZBOI MONDIAL

Întrebat dacă Polonia s-ar opune, ca represalii, prin veto unor proiecte UE importante, el răspunde: ”ce se va întâmpla dacă Comisia Europeană declanşează al treilea război mondial? Dacă o face, ne vom apăra drepturile cu toate armele de care dispunem”.

Tribunalul Constituţional polonez a stabilit la începutul lui octombrie că anumite părţi ale dreptului european sunt incompatibile cu Constituţia poloneză, o hotărâre care alimentează temeri cu privire la faptul că Polonia ar putea ieşi din UE (Polexit).

Fostul preşedinte al Consiliului European Donald Tusk, liderul celui mai mare partid de opoziţie din Polonia, reacţionează sarcastic faţă de acest interviu şi ironizează, într-un mesaj postat pe Twitter, perspectiva evocată de către Mateusz Morawiecki a unui ”al treilea război mondial provocat de conflictul dintre Polonia şi UE”.

Acest conflict a umbrit summitul liderilor europeni de la sfârşitul săptămânii, la Bruxelles.

Mateusz Morawiecki a anunţat că Polonia este ”pregătită de dialog” şi că nu va acţiona ”la presunea şantajului” UE.

Mai mulţi lideri UE prezenţi la summit au insistat ca Bruxellesul să nu deblocheze fonduri destinate relansării economice post-covid a Poloniei în valoare de 36 de miliarde de euro, atât timp cât nu este soluţionat acest conflict.

Diferendul vizează o nouă Cameră Disciplinară a judecătorilor, pe care CJUE o consideră ilegală.

Varşovia a promis să renunţe la această cameră, însă nu a făcut încă acest lucru.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.