Premierul laburist Keir Starmer a sosit joi în Ucraina, în prima sa vizită de când a preluat conducerea guvernului de la Londra, pentru a promite mai multe arme şi sprijin britanic pentru următorii 100 de ani, în timp ce războiul împotriva forţelor invadatoare ruse intră într-o fază critică, relatează POLITICO şi Sky News.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Keir Starmer va semna joi un parteneriat pentru un secol cu Ucraina, în timp ce prim-ministrul face prima sa vizită în ţara devastată de război într-un efort de a consolida sprijinul pentru Kiev - cu doar câteva zile înainte de revenirea lui Donald Trump la Casa Albă.

La aproape trei ani de la începutul invaziei la scară largă a lui Vladimir Putin, Donald Trump urmează să revină la Casa Albă şi a promis să pună capăt războiului, cel mai probabil prin concesii teritoriale făcute Rusiei. În acelaşi timp, forţele politice care simpatizează cu Moscova câştigă teren în întreaga Europă - în ţări precum Austria, România şi Germania, notează POLITICO.

După discuţiile cu preşedintele Volodimir Zelenski, Starmer va semna un tratat de „parteneriat pe 100 de ani” cu Ucraina, menit să consolideze securitatea la Marea Neagră şi Marea Baltică şi să construiască legături economice şi culturale între cele două ţări.

„Ambiţia lui Putin de a îndepărta Ucraina de partenerii săi cei mai apropiaţi a fost un eşec strategic monumental”, a declarat Starmer într-un comunicat publicat de Downing Street. „În schimb, suntem mai apropiaţi ca niciodată, iar acest parteneriat va duce această prietenie la nivelul următor”, a adăugat Starmer.

Revenirea lui Donald Trump aruncă o umbră asupra vizitei liderului britanic în Ucraina, prima sa vizită de la preluarea puterii în iulie anul trecut. Aliaţii Ucrainei se tem că Statele Unite ar putea fi pe cale să abandoneze Europa lăsând-o să se descurce singură.

Ucraina a declarat că este dispusă să se angajeze în potenţiale negocieri de pace, dar cu condiţii, în timp ce alţi lideri occidentali, precum preşedintele francez Emmanuel Macron, au lansat ideea trimiterii de trupe europene în Ucraina pentru a menţine pacea. Însă oficialii occidentali rămân sceptici cu privire la faptul că Putin este cu adevărat interesat de discuţii de pace.

Este e aşteptat ca Starmer să prezinte un nou pachet de sprijin pentru nevoile imediate ale Ucrainei, inclusiv „ajutor letal”, deşi detaliile nu sunt încă clare.

Oficialii guvernului brianic subliniază că Ucraina este în prezent o putere militară modernă, cu forţe armate foarte bine pregătite şi un sector tehnologic care a inovat rapid şi şi-a testat noile echipamente pe câmpul de luptă în ultimii trei ani. Această experienţă reală a războiului va ajuta şi Marea Britanie să îşi consolideze apărarea, spun oficialii.

Premierul britanic a fost criticat, pe de altă parte, de rivalii conservatori pentru că nu a vizitat Ucraina mai devreme, fostul ministru al apărării Grant Shapps declarându-se „uimit” că Starmer a avut nevoie de şase luni la putere pentru a vizita ţara. Cu toate acestea, Starmer s-a întâlnit de şase ori cu liderul ucrainean şi l-a găzduit de două ori la Downing Street de la preluarea mandatului, în iulie.

CE CUPRINDE PARTENERIATUL PE 100 DE ANI

Parteneriatul de 100 de ani cuprinde activităţi comune în domeniul ştiinţei, tehnologiei şi asistenţei medicale, precum şi al agriculturii şi chiar al educaţiei. Tratatul include un nou plan de consolidare a securităţii în Marea Baltică, Marea Neagră şi Marea Azov.

Marea Britanie a lucrat la un sistem de urmărire a cerealelor ucrainene care au fost furate din zonele ocupate de Rusia şi apoi vândute. Baza de date realizată de britanici va fi gata şi împărtăşită cu guvernul de la Kiev în următoarele săptămâni. Există, de asemenea, promisiuni de colaborare în domeniul energiei şi al mineralelor critice.

Tratatul pe 100 de ani este o modalitate inedită de a trimite un mesaj într-un moment sensibil. Dar Ucraina vrea mult mai mult. ZelenskI cere de ani de zile aderarea la NATO ca fiind cea mai bună modalitate de a-l descuraja pe Putin, dar acest lucru pare încă departe. Întrebarea ce fel de garanţii de securitate sunt dispuşi să ofere susţinătorii Ucrainei va domina probabil ordinea de zi atunci când vor începe în sfârşit negocierile de pace.

Sir Keir Starmer a declarat că acordul de 100 de ani arată „sprijinul ferm” al Marii Britanii pentru Ucraina, reiterând unitatea europeană în faţa agresiunii ruse. Tratatul şi declaraţia politică vor fi depuse în parlamentul britanic în următoarele săptămâni.

Ca parte a acordului de parteneriat, Regatul Unit va consolida colaborarea militară în domeniul securităţii maritime prin intermediul unui nou cadru de consolidare în mările Baltică, Neagră şi Azov.
 
Vizita premierului britanic face parte dintr-un efort mai amplu din partea liderilor europeni de a consolida sprijinul pentru Kiev, în timp ce aceştia intensifică discuţiile privind securitatea regională înainte de predarea puterii de la Washington. Preşedintele Volodimir Zelenski a fost, la rândul său, miercuri, la Varşovia şi s-a întâlnit cu prim-ministrul Poloniei, Donald Tusk.

Rusia controlează aproximativ o cincime din teritoriul Ucrainei după aproape trei ani de război şi afirmă că orice acord de încheiere a conflictului trebuie să ţină cont de acest lucru.

În timp ce preşedintele Joe Biden a fost ferm în sprijinul continuu al SUA pentru efortul militar al Ucrainei, Trump a arătat clar că doreşte să pună capăt conflictului rapid, grăbind discuţiile despre cum ar putea arăta o înţelegere între Kiev şi Moscova.

Prim-ministrul britanic va dori să îi reitereze preşedintelui Zelenski că nimic nu este exclus, în timp ce cei doi discută despre conflictul în curs, despre preşedinţia iminentă a lui Trump şi despre cum ar putea arăta un acord de pace.

Intrarea Ucrainei în NATO este o linie roşie clară pentru Moscova, Putin descriind aderarea Kievului la alianţa de securitate drept „o ameninţare inacceptabilă”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.