Polonia a negociat cu Statele Unite găzduirea armelor nucleare americane pentru a contracara ameninţarea tot mai mare reprezentată de Rusia, a declarat preşedintele polonez Andrzej Duda, relatează Bloomberg.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Cel mai mare stat membru NATO din Europa de Est a intensificat cheltuielile militare în urma invaziei Rusiei în Ucraina, dar până în prezent oficialii nu au dezvăluit că au vorbit cu aliaţii care încearcă să se înarmeze cu arme nucleare ca mijloc de descurajare.

Declaraţiile preşedintelui polonez ridică semne de întrebare dacă armele nucleare americane ar putea fi găzduite pentru prima dată de un stat membru NATO care s-a aflat cândva în spatele Cortinei de Fier. Procedând astfel, decizia ar sfida avertismentele preşedintelui Vladimir Putin potrivit cărora Rusia va răspunde oricărei extinderi a capacităţilor militare ale alianţei în fosta sa sferă de influenţă.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

”Problema, în primul rând, este că nu avem arme nucleare. Există întotdeauna o oportunitate potenţială de a participa la partajarea nucleară”, a declarat Duda într-un interviu acordat cotidianului Gazeta Polska.

Partajarea nucleară include oferirea avioanelor de escortă sau de recunoaştere pentru o misiune nucleară sau oferirea de avioane cu dublă capacitate disponibile pentru roluri nucleare, precum şi găzduirea efectivă a armelor nucleare ale unui aliat.

Aliaţi precum Germania, Belgia, Ţările de Jos, Italia şi Turcia găzduiesc arme nucleare americane pe teritoriul lor, potrivit Centrului pentru Controlul Armelor şi Neproliferare.

Un diplomat de rang înalt polonez a spus că declaraţiile lui Duda ar putea include oricare dintre aceste activităţi. Diplomatul, care a refuzat să fie identificat pentru că nu era autorizat să vorbească public pe această temă, a precizat că găzduirea armelor ar fi în interesul securităţii Poloniei, regiunii şi întregii Europe.

”Am vorbit cu liderii americani dacă SUA iau în considerare o astfel de posibilitate”, ca Polonia să împărtăşească armele, a spus Duda.

”Subiectul este deschis”, a subliniat el.

În aprilie, liderul de facto al Poloniei, Jaroslaw Kaczynski, care este preăedintele partidului de guvernământ ”Lege şi Justiţie”, a declarat pentru cotidianul german Welt am Sontag că Polonia este ”deschisă” să găzduiască arme nucleare americane.

Putin a sugerat în ultimele zile că escaladarea ulterioară în Ucraina ar putea implica arme care nu au mai fost folosite în război din 1945. Înainte de a invada Ucraina, el a cerut NATO să revină la poziţiile pe care le-a deţinut în 1997, înainte ca fostele ţări comuniste să se alăture alianţei militare..

În aprilie, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Guvernul polonez ”a provocat recent o îngrijorare profundă: linia este extrem de militantă, anti-rusă, iar acţiunile propuse, desigur, nu pot duce decât la o creştere suplimentară a tensiunii pe continent”, potrivit agenţiei de presă Primele.

Polonia, unul dintre cei mai fermi susţinători ai eforturilor Ucrainei de a respinge invazia care durează de şapte luni a Rusiei, poartă negocieri separate cu mai multe state, inclusiv SUA, pentru achiziţionarea energiei atomice.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.