Polonia a înhumat rămăşiţele a peste 700 de persoane executate de către nazişti în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, descoperite în gropi comune, în Valea Morţii, în oraşul Chojnice (nord), începând din 2021 de către Institutul Memoriei Naţionale (IPN), a cărui misiune este să ancheteze crime comise de nazişti şi autorităţile comuniste poloneze, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Aproximativ 100 de persoane, inclusiv preşedintele IPN, un colaborator al preşedintelui Andrezj Duda, au asistat luni la slujba funeraliilor, oficiată în Bazilica din Chojnice, unde se află Valea Morţii.

Sicriele de lemn, împodobite cu panglici roşu cu alb, culorile steagului polonez, au fost transportate apoi într-un cimitir din regiune în care se află victime ale crimelor naziste.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed, ARB
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank, ACUE

Şase milioane de polonezi - jumătate erau evrei - au fost ucişi în timpul ocupaţiei Poloniei de către Germania nazistă din 1939 şi până în 1945.

”Am descoperit cinci gropi comune din care am scos rămăşiţele a peste 700 de persoane”, a declarat AFP un reprezentant al IPN, Andrzej Pozorski.

Institutul va face tot ceea ce poate pentru a ”identifica persoanele pentru care acest lucru este tehnic posibil”, a declarat el.

Naziştii au ”comis asasinate în masă ale unor cetăţeni popolezi, reprezentanţi ai intelighenţiei locale, profesori, membri ai clerului, proprietari de pământuri”, a denunţat IPN.

Au fost ucişi, de asemenea, 218 pacienţi ai unor instituţii psihiatrice.

Cercetători au descoperit osemintele unor persoane ucise în 1939 şi rămăşiţe calcinate ale unor victime asasinate în 1945, a anunţat arheologul Dawid Kobialka.

”Rămăşiţele calcinate măsoară între unul şi cinci centimetri. Am exhumat aproape o tonă în 2021”, a subliniat el.

”Am descoperit aproape 7.000 de obiecte, cartuşe, gloanţe şi obiecte personale ale victimelor pe care le purtau la momentul morţii”, a adăugat el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.