Ministrul polonez de externe, Radoslaw Sikorski, spune că devine din ce în ce mai dificil să fie păstrată unitatea europeană şi crede că aplicarea unanimităţii în luarea deciziilor UE nu ar trebui să mai fie valabilă în cazul anumitor măsuri, cum ar de pildă cazul sancţiunilor împotriva Rusiei.
„Suntem foarte nemulţumiţi de faptul că o ţară amână plata rambursărilor pentru echipamentele pe care le-am livrat Ucrainei din Facilitatea Europeană pentru Pace (n.r.- instrument UE)”, a declarat, într-un interviu pentru Digi24, ministrul polonez de externe, Radoslaw Sikorski, referindu-se la Ungaria, fără a o numi însă.
„Poate că atunci când avem atât de mulţi membri, poate că aplicarea unanimităţii nu ar trebui să se fie valabilă, de exemplu, în cazul sancţiunilor”, a adăugat ministrul.
„Cred că extinderea UE ar trebui să fie guvernată întotdeauna de unanimitate (n.r - între membrii UE). Dar poate sancţiunile sau poate problemele legate de apărare ar trebui să fie fără unanimitate”, a continuat Sikorski în condiţiile în care Ungaria a blocat sau a tergiversat de multe ori decizii UE referitoare la finanţarea Ucrainei sau sancţionarea Rusiei.
„Nu putem face Europa mai rezistentă atunci când efortul este sabotat de o singură ţară”, a spus Sikorski.
La summitul UE de săptămâna trecută, toţi liderii UE, cu excepţia prim-ministrului Ungariei, au susţinut declaraţia prin care şi-au reafirmat sprijinul neclintit pentru integritatea teritorială a Ucrainei, Viktor Orbán opunându-se în mod constant oricăror eforturi de intensificare a ajutorului militar sau de avansare a cererii ţării de a deveni membră a Uniunii Europene.
Regulile care impun, în mod normal, ca toate cele 27 de ţări ale UE să convină asupra unei declaraţii comune pentru ca aceasta să poată fi emisă în numele Consiliului European au fost în centrul atenţiei şi cu două săptămâni mai înainte, când Orban a încercat din nou să deraieze propunerile ca Europa să umple golul lăsat de reducerea ajutorului american pentru Kiev. Atunci, însă, un text convenit de restul celor 26 de ţări a fost anexat la celelalte rezoluţii, care au fost aprobate în unanimitate. Şi, deşi Ungaria nu şi-a dat acordul, textul a fost totuşi publicat ca o concluzie oficială a Consiliului European, a scris POLITICO.
În interviul pentru Digi24, ministrul Sikorski a subliniat că este important ca până la sfârşitul deceniului, Europa ar trebui să fie capabilă să-l descurajeze pe Vladimir Putin. „Amintiţi-vă că ruşii şi-au pus economia pe picior de război şi produc de fapt mai mult decât restul Europei, care se află în stare de pace. Deci nu ştim cât timp Rusia va putea susţine acest efort, dar dacă ar fi capabilă să-l susţină până la sfârşitul deceniului, atunci ameninţarea ar deveni reală. Trebuie să contracarăm această ameninţare, să ne oprim din a consuma dividendele păcii. Şi nu se aplică României sau Poloniei, ci se aplică Europei Occidentale, trebuie să ne punem resursele acolo unde ne este gura, adică să investim bani serioşi în apărare, astfel încât să-l descurajăm cu succes pe Vladimir Putin, să protejăm pacea”, a arătat ministrul polonez.
Pe de altă parte, el a avertizat că nu trebuie avută încredere în Vladimir Putin. „În mod clar nu putem avea încredere în niciun cuvânt al lui Vladimir Putin. Am încercat să îmbrăţişăm Rusia. Occidentul a inclus Rusia în Consiliul Europei, G7, diverse alte instituţii, OSCE. Şi Rusia a încălcat principiile tuturor acestor instituţii, inclusiv Carta ONU. Tot ce spun ei acum trebuie verificat, pentru că mint. Au minţit despre trupele din Crimeea, au minţit că nu invadează Ucraina. Ambiţia lui Vladimir Putin este să devină o figură importantă în istoria Rusiei prin această noţiune primitivă de restaurare a Imperiului Rus. Este inacceptabil”, a spus Sikorski. „Avem nevoie de o pace şi de un mod de a gestiona pacea, care să descurajeze Rusia în viitor”, a explicat ministrul.
El nu exclude posibilitatea ca Rusia să încerce să testeze NATO atacând o ţară ca să vadă dacă Articolul 5 din Tratatul alianţei funcţionează. „Este posibil. Europa de Vest nu credea că Putin va invada Ucraina. El însuşi a negat public că ar face acest lucru. Nu a fost raţional. El a început războiul. El a invadat pe baza unor ipoteze false, super optimiste. Şi, prin urmare, nu putem fi siguri că nu va calcula din nou greşit şi nu ne va testa resorturile”, a avertizat Sikorski.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.