Polonia a marcat duminică 85 de ani de la izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial printr-o ceremonie care a avut loc în zori, pentru a aminti primele atacuri ale Germaniei naziste, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Această ceremonie a avut loc, potrivit cutumei, la Westerplatte, pe coasta baltică a Poloniei, unde un cuirasat al Germaniei naziste a bombardat un fort polonez cu exact 85 de ani în urmă.

La faţa locului, premierul polonez Donald Tusk a declarat că lecţiile celui de-al Doilea Război Mondial ”nu sunt o abstracţie” şi a făcut o paralelă cu Războiul din Ucraina vecină, ”care vine din nou din Est”.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed,eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

El a cerut statelor membre NATO ”să se consacre deplin apărării (...) împotriva agresiunii căreia îi suntem azi martori pe câmpurile de luptă din Ucraina”.

Preşedintele polonez Andrzej Duda a participat la comemorări în oraşul Wielun (vest), unde au căzut primele bombe în urnmă cu 85 de ani.

Duda a apreciat că ”scuzele” Germaniei nu sunt suficiente şi a cerut reparaţii.

”Această problemă nu este rezolvată”, a denunţat el.

Actualul Guvern polonez proeuropean condus de către Tusk îi cere Berlinului o compensaţie financiară  pentru pierderile suferite de Polonia.

Presa poloneză sceie că negocieri sunt în curs între Varşovia şi Berlin asupra indemnizării financiare a victimelor încă în viaţă ale conflictului.

Polonia estimează că până la 70.000 de persoane ar putea beneficia de aceste indemnizaţii.

Aproape şase milioane de polonezi au fost ucişi în acest conflict, care s-a soldat cu peste 50 de milioane de victime - inclusiv şase milioane de evrei ucişi în Holocaust, dintre care jumătate erau polonezi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.