Poliţia şi rezerva Forţelor Terestre (US Army) din statul american Maine sunt responsabile de faptul că nu au împiedicat cel mai grav masacru din Statele Unite în 2023, soldat cu 18 morţi, acuză o Comisie independentă, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Robert Card, înarmat cu o puşcă semiautomată, a deschis focul la 25 octombrie într-o popicărie la Lewiston, iar zece mai târziu într-un bar-restaurant din acest oraş cu 36.000 de locuitori situat în nord-estul Statelor Unite, omorând 18 persoane şi rănind alte 13.

”Comisia a conchis în unanimitate că în multe rânduri am fi putut schimba cursul evenimentelor tragice” din octombrie, a declarat marţi presei fostul preşedinte al Curţii Supreme din Maine, Daniel Wathen, conducătorul unui organ independent de şapte membri care a anchetat timp de luni de zile şi au prezentat un raport, dezvăluit marţi de Boston Globe.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed,eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

Atacatorul, care s-a sinucis după atac, suferea de tulburări mentale atât de grave, încât unul dintre colegii săi se temea că o putea ”lua razna” şi comite un ”atac în masă”, potrivit primelor mărturiii dezvăluite la sfârşitul lui octombrie de ziarul din Boston, un oraş istoric în această regiune a New England (nord-est).

Robert Card a devenit paranoic, ”auzea voci” şi a depozitat 10-15 puşti la fratele său acasă, a declarat forţelor de ordine fosta sa soţie.

Comisia Wathen acuză în acest raport biroul şerifului local de faptul că nu l-a plasat în detenţie preventică şi nici nu i-a confiscat armele de foc.

Trupele de rezervă aşe US Army, din care făcea parte, ”nu şi-au îndeplinit datoria de a lua măsuri care se impuneau pentru a reduce amenin ţarea pe care o reprezenta”, se arată în raport.

Comisia citează drept motiv ”halucinaţii, un comportament tot mai agresiv, colecţia de arme de foc şi comentarii fără echivoc despre intenţiile” pe care le avea.

Şapte persoane au fost ucise la popicărie, opt în barul-restaurant, iar alte trei persoane rănite au murit din cauza rănilor la spital.

Persoanele ucise aveau vârste cuprinse între 14 şi 76 de ani, inclusiv un tată şi fiul acestuia şi un cuplu de bătrâni.

Poliţia a găsit trei arme de foc, două în apropierea cadavrului lui Robert Card şi una în maşina acestuia, în zonă.

Toate aceste arme au fost cumpărate legal, pentru că atacatorul nu a fost spitalizat vreodată din cauza tulburărilor sale psihiatrice.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.