Poliţia din Munchen anunţă că a ucis prin împuşcare un bărbat care ”părea să poarte o armă” în apropierea Centrului de documentare despre istoria nazismului şi Consulatului israelian, joi, ziua comemorării atentatului de la Jocurile Olimpice (JO) la Munchen din 1972, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Poliţia din Munchen a ucis o persoană prin împuşcare, în plină stradă, joi, cu puţin înainte de ora locală 10.00 (11.00, ora României), în cartierul Karolinenplatz.

Pentru moment, anunţă autorităţile, nu există elemente care să sugereze că sunt vizate şi alte locuri sau că sunt implicate alte persoane suspecte.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed,eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

”Forţele de ordine au tras într-o persoană suspectă care a fost atinsă”, a anuţat pe X Poliţia din Munchen, fără să facă vreo legătură cu centrul despre istoria nazismului, care se află în apropierea Consulatului Israelului în capitala bavareză.

Acest bărbat ”a tras în ami multe rânduri”, diupă care forţele de ordine au deschis focul împotriva sa, a declarat presei ministrul de Interne al Bavariei, Joachim Hermann.

Acest act ar putea avea legătură cu apropierea consulatului, centrului de informare despre nazism şi cu faptul că a avut loc în ziua comemorării luării sângeroase ca ostatici a atleţilor israelieni, la 5 septembrie 1972, în timpul Jocurilor Olimpice de la Munchen, a declarat ministrul.

Prezenţa poliţiştilor a fost consolidată în întregul oraş, iar imagini postate pe reţele de socializare arată cartierul încercuit de forţe de ordine.

Forţele de ordine au anunţat că au văzut, în timpul intervenţiei, o persoană ”părând să poarte o armă de foc” în care au tras şi au rănit-o.

”Zona intervenţiei este încercuită la scară mare”, anunţă poliţia.

Un elicopter particopa la intervenţia forţelor de ordine.

Moartea suspectului a fost confirmată mai târziu de către Guvernul german.

Ministrul german de Interne Nancy Faeser a recunoscut un ”incident grav” la Munchen şi a anunţat că protecţia locurilor evreieşti este o prioritate absolută a autorităţilor.

Martori declară că au auzit focuri de armă trase în rafală în stradă, în locul în care au avut loc faptele.

Acest incident a avut loc în faţa Centrului de documentare despre istoria naţional-socialismului - un loc emblematic al amintirii nazismului în Germania - şi în apropierea imediată a Consulatului Israelului.

Contactat de AFP, centrul de documentare despre nazism a confirmat pe e-mail că a avut loc o intervenie a poliţiei, dar a refuzat să comenteze.

Presa germană scrie că poliţiştii care au deschis focul sunt cei care păzesc permanent intrarea în centrul de documentare despre istoria nazismului.

Însă poliţia confirmă, pentru moment, doar că poliţiştii au făcut uz de armă de foc împotriva persoanei suspecte.

Mai multe publicaţii germane, inclusiv Süddeutsche Zeitung şi Bild, scriu însă că suspectul ar fi tras două focuri de armă cu o puşcă de umăr, către clădire.

Acest centru - denumit NS-Doku - deschis în 2015 se află în fosta ”Casă Brună”, sediul central al Partidului Naţional-Socialist al muncitorilor Germani (NSDAP).

Centru anunţă pe site că ”analizează în mod critic istoria acestui loc şi importanţa istorică a Munchenului ca fostă «capitală a mişcării»” naziste.

O grupare teroristă palestiniană, ”Septembrie Negru”, i-a a luat ostatici pe atleţii israelieni la 5-6 septembrie 1972 la Munchen, în timpul Jocurilor Olimpice (JO). Ateţii au fost asasinaţi de membri ai grupării.

Germania, la fel ca multe alte ţări din lume, a înregistrat o ascensiune a antisemitismului după atacul mişcării islamiste palestiniene Hamas de la 7 octombrie în sudul Israelului, care a declanşat Războiul don Fâşia Gaza.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.