Autorităţile belgiene au blocat aproximativ 30 de vehicule care se pregăteau să se îndrepte către Bruxelles, în cadrul convoaielor ”libertăţii” ale opozanţilor restricţiilor impuse împotriva covid-19, a anunţat luni primarul Bruxellesului Philippe Close, relatează AFP.
Această manifestaţie - inspirată de camionagii din Canada - a fost interzisă de către autorităţile din Belgia, iar în urma unor manifestaţii, în weekend, în Franţa, poliţia belgiană a fost desfăşurată pe mai multe autorstrăzi pentru a filtra accesul în capitală.
”Pentru moment, am reperat 400-500 de vehicule (...), maşini, rulote, camionete mici. Aproximativ 30 au fost blocate, iar celalte au cam dispărut în natură”, a anunţat luni, la postul de radio La Première (RTBF) Philippe Close.
Potrivit primarului, aproximativ 40 de vehicule au intrat luni dimineaţa în ”parcarea C”, o zonă de staţionare de la periferia Bruxellesului, către care poliţia a decis să trimită manifestanţii din convoi.
De acolo, urmează să fie posibil ”să se negocieze cu poliţia un traseu pe jos”, precizează primarul socialist al Bruxellesului.
”Dar este vorba despre a nu lua ostatică capitala belgiană”, a avertizat el.
”Complicat aici este că nu avem o cerere de la un organizator. În Belgia, trebuie să depuneţi o cerere pentru a manifesta. Suntem atenţi, de aceea ne mobilizăm larg”, a subliniat Philippe Close.
AUTOSTRADA E40, ÎNCHISĂ
Primarul relevă că în Franţa această mişcare s-a dovedit până în prezent ”mai puţin amplă decât se temeau autorităţile franceze” şi că este vorba despre persoane private în vehiculele lor personale - şi nu despre şoferi de TIR ca în Canada.
”Cred că puţine întreprinderi belgiene sau europene şi-au autorizat angajaţii să vină să blocheze capitala cu TIR-ul întreprinderii”, apreciază el.
Ca o măsură de precauţie, poliţia capitalei belgiene a anunţat luni dimineaţa închderea autostrăzii E40 în sensul Louvain-Bruxelles.
Este vorba despre o axă importantă, utilizată din Germania şi estul Belgiei.
Duminică, într-o parcare de la periferia oraşului Lille, nu departe de frontiera cu Belgia, poliţia franceză a înregistrat aproximativ 1.300 de vehicule care au părut să facă escală în drum către Belgia.
Însă, conşrienţi de interdicţiile aflate în vigoare în Belgia, unii ocupanţi ai acestor vehicule erau indecişi în privinţa destinaţiei lor.
Unii dintre ei au evocat ideea de a se aduna la Strasbourg, în estul Franţei, unde se află sediul Parlamentului European (PE).
Aceste vehicule participă la convoaie împotriva certificatului de vaccinare anticovid, iar multe dintre ele provin din Franţa, care deţine preşedinţia UE, şi se pregătrau luni să se îndrepte către Bruxelles, în pofida interdicţiei, cu scopul de a protesta la nivel european, după o primă tentativă la Paris.
Într-un vacarm de claxoane, în parcare, la zece kilometri de Lille, participanţii au manifestat duminică seara, strgând ”Nu ne lăsăm””, ”Libertate! libertate!” şi agitând numeroase steaguri franceze.
”Vom merge la Bruxelles pentru a încerca să blocăm, pentru a lupta împotriva acestei politici de control permament”, declara AFP un şomer din Toulouse (sud-vest), Jean-Pierre Schmit, în vârstă de 58 de ani, care a manifestat sâmbătă la Paris.
”Programul este ca pe rând să ne ducem să vedem toate instituţiile europene (...). Nu ştim până unde vom merge, dar suntem pe drum şi ne vom face auzită vocea”, declara AFP Sandrine, în vârstă de 45 de ani, de la Lyon (centru-est), refuzând, ca mulţi alţii să-şi spună numele.
Autorităţile belgiene au interzis orice manifestaţie în capitală ”cu vehicule motorizate” şi au anunţat că au luat măsuri ”în vederea împiedicării blocării regiunii Bruxelles-Capitale”.
Poliţia din Bruxelles a postat pe reţele de socializare consemne în patru limbi - franceză, olandeză, germană şi engleză - prin care interzice manifestarea cu vehicule, îndeamnă să nu se vină la Bruxelles cu maşina şi orientează convoaie către o o parcare de la periferie, ”singurul loc unde va fi tolerată o acţiune statică”.
Unii participanţi la o manifestaţie similară organizată la Haga au anunţat că vor să se ducă în Belgia.
The Dutch convoy for freedom leaving the Hague en route to Brussels where they'll be joined by the French convoy in the home of the EU. #ConvoyForFreedom #ConvoyNederland #Bruxelles #Brussel #ConvoyFreedom2022 #FreedomConvoy2022 #FreedomConvoy #Feerdom pic.twitter.com/nh54c5O4YY
— JP (@j27xQ) February 14, 2022
Premierul belgian Alexander De Croo i-a sfătuit vineri pe manifestanţi să renunţe să vină la Bruxelles.
”Le spun celor care vin din străinătate să se uite la reguli (sanitare) în Belgia. Noi n-am avut niciodată reguli (sanitare) prea dure şi nu avem. Atunci, plângeţi-vă la voi acasă”, a tunat el.
Controale sunt prevăzute la frontieră, iar vehicule care vin către capitala belgiană în pofida interdicţiei urmează să fie deviate, au avertizat autorităţile belgiene.
Aeroportul din Bruxelles i-a sfătuit pe călători să ia măsuri de precauţie luni şi să vină cu trenul, de teama blocării căilor de acces.
”VESTE GALBENE”
Convoaie împotriva certificatului de vaccinare din Franţa, autoproclamate drept ”convoaie ale libertăţii” - ca cele din Canada, care paralizează Ottawa, copiate în mai multe ţări -, s-au îndreptat la sfârşitul săptămânii către Paris.
Poliţia a înregistrat vineri seara 3.000 de vehicule şi 5.000 de manifestanţi în jurul Parisului, însă nu toţi a ajuns în capitala franceză.
Sâmbătă, peste 100 de vehicule au ajuns pe Champs-Élysée, după care au fost evacuate treptat cu gaze lacrimogene.
În Canada - unde s-a născut această mişcare de blocaj rutier -., poliţia i-a dislocat până la urmă, duminică, pe manifetsanţii care ocupau de o săptămână un pod de frontieră strategic cu Statele Unite.
Acest lucru nu i-a descurajat, însă, pe protestatari să traverseze întreaga ţară către Ottawa.
În mişcarea franceză se află opozanţi a certificatului de vaccinare care le asigură persoanelor care s-au vaccinat împotriva covid-19 accesul în numeroase locuri publice, dar şi manifestanţi cu revendicări sociale.
Aceste revendicări sociale privesc puterea de cumpărare şi preţul energiei şi sunt asemănătoare marii mişcări de contestare populară a ”vestelor galbene”, care a zguduit Franţa începând din toamna lui 2018.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...