Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) urmează să certifice marţi faptul că pe continentul african ”nu mai există poliovirus sălbatic”, la patru ani după apariţia ultimelor cazuri în nord-estul Nigeriei, o regiune devastată de un conflict împotriva jihadiştior din Boko Haram, relatează AFP.
”Mulţumită eforturilor depuse de guverne, personalul medical şi comunităţi, peste 1,8 milioane de copii au fost salvaţi” de această boală, îşi exprimă OMS satisfacţia, într-un comunicat publicat înaintea acestei reuniuni istorice, o etapă crucială în eradicarea mondială a acestei maladii.
La anunţul oficial, prin videoconferinţă, începând de la ora 15.00 GMT (18.00, ora Româîniei), urmează să fie prezenţi directorul general al OMS, etiopianul Tedros Adhanom Ghebreyesus, directoarea regională pentru Africa Matshidiso Moeti, miliardarii şi filantropii nigerian Aliko Dangote şi american Bill Gates.
”Este o victorie formidabilă, o eliberare”, declară pentru AFP dr. Tunji Funsho de la Comitetul Polio Nigeria şi Asociaţia Rotary International.
”Au trecut peste 30 de ani de când am lansat această provocare. Să spun că sunt fericit este un eufemism”, îşi exprimă satisfacţia medicul nigerian, care şi-a consacrat viaţa acestei cauze.
Provocată de ”poliovirusul sălbatic” (PVS), poliomielita este o boală infecţioasă acută şi contagioasă care afectează în principal copiii, atacând măduva coloanei vertebrale şi care poate cauza o paralizie ireversibilă.
Poliomielita era endimică peste tot în lume, până la descoperirea unui vaccin, în anii '50.
Cele mai bogate ţări au avut un acces rapid la vaccin, însă Asia şi Africa au rămas mult timp focare importante de infecţie.
În 1988, OMS înregistra 350.000 de cazuri în lume, iar în 1996 înregistra peste 70.000 de cazuri numai în Africa.
Însă, în urma unei conştientizări colective rare şi unor importante eforturi financiare (19 miliarde de dolari în 30 de ani), doar două ţări din lume mai înregistrează în prezent contaminări cu ”poliovirusul sălbatic”, şi anume Afganistanul - 29 de cazuri în 2020 - şi Pakistanul (58 de cazuri).
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.