Coreea de Nord a anunţat luni că a efectuat cu succes un tir de rachetă cu rază medie de acţiune, în pofida sancţiunilor ONU, un nou pas în încercarea sa de a pune la punct o rachetă capabilă să lovească ţinte americane, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Potrivit agenţiei oficiale KCNA, liderul nord-coreean Kim Jong-un a supervizat duminică lansarea Pukguksong-2, pe care a declarat-o pregătită de desfăşurare.

Acest al 11-lea test din acest an a provocat un nou val de condamnări internaţionale şi ameninţarea unei înăspriri a sancţiunilor.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Pukguksong-2 este alimentată cu combustibil solid, care permite o lansare imediată, potrivit KCNA.

Această tehnologie apropie considerabil termenul la care ar putea să aibă loc o intervenţie în vederea împiedicării unui tir. Orice decizie de acest fel ar urma să fie luată mult mai rapid.

Până acum, cele mai multe dintre rachetele trase de Phanian utilizau combustibil lichid, ceea ce însemna un timp de alimentare mai lung.

Reprezentanţi ai armatei sud-coreene au anunţat deja că Pukguksong-2, versiunea terestră a rachetelor de tip mare-sol ale Phanianului, lansate de pe submarine, este alimentată cu combustibil solid.

Kim Jong-un a declarat ”cu mândrie” că racheta este ”foarte precisă”, o ”armă strategică importantă”. Liderul nord-coreean a ”aprobat desfăşurarea acestui sistem de armament”, adaugă KCNA.

PRODUCŢIE ÎN SERIE

În fotografii publicate de Rodong Sinmun, portavocea partidului unic la putere, Kim Jong-un apare zâmbind, aplaudând spectacolul decolării rachetei, înconjurat de colaboratori.

Ziarul publică de asemenea fotografii ale Terrei despre care afirmă că sunt făcute din spaţiu, de rachetă. Este vorba despre primele imagini de această natura publicate vreodată de Nord.

Liderul nord-coreean ”s-a declarat foarte fericit să vadă (aceste fotografii) şi a spus că Terra este frumoasă”. El a ordonat ca racheta să fie ”rapid produsă în serie”, continuă KCNA.

Racheta, prezentată de Washington ca fiind cu rază medie, a fost trasă de la Pukchang, în provincia Pyongan Sud. Ea a parcurs aproximativ 500 de kilometri, după care a căzut în Marea Japoniei, potrivit forţelor armate sud-coreene.

Potrivit KCNA, Nordul a folosit tehnica lansării la rece, în care racheta este mai întâi catapultată cu ajutorul gazului comprimat, după care motorul porneşte în aer. Această tehnică este considerată cea mai sigură şi este mai uşor de ascuns locul de unde este lansată.

Un purtător de cuvânt al Statului Major Interarme sud-coreean a declarat pentru presă că serviciile de informaţii ale Coreei de Sud şi Statelor Unite apreciază că Phenianul a obţinut, cu ajutorul acestui tir, ”date importante în vederea fiabilităţii tehnologiei balistice”.

Însă capacitatea Coreei de Nord de a asigura o ”reintrare stabilă” în atmosferă a rachetelor sale ”necesită verificări suplimentare”, a adăugat el.

REUNIUNE A CONSILIULUI DE SECURITATE

Washingtonul, Seulul şi Tokyoo au denunţat această nouă lansare şi au cerut o reuniune de urganţă a Consiliului de Securitate al ONU care va avea loc marţi.

Acest nou tir are loc la o săptămână după lansarea de către Phanian a unei rachete de tip Hwasong-12, care a parcurs aproximativ 700 de kilometri.

Coreea de Nord a dat asigurări că această rachetă - cu o rază de acţiune fără precedent şi susceptibilă să atingă baze americane de la Pacific - este capabilă să poarte o ogivă nucleară.

Nordul, care a procedat la zeci de tiruri şi două teste nucleare în 2016, avansează cu paşi mari în eforturile sale de a pune la punct o rachetă balistică intercontinentală (ICBM), capabilă să poarte un focos nuclear pe continentul american.

Preşedintele american Donald Trump a dat asigurări că a acest lucru ”nu se va produce”.

Phenianul dispune de mult timp de rachete care pot atinge ţinte în Coreea de Sud - Scud, cu o rază de 500 de kilometri - şi în Japonia - Rodong, cu o rază între 1.000 şi 3.000 de kilometri.

Însă, cu o rază estimată la 4.500 de kilometri, Hwasong-12 este susceptibilă să atingă baze americane pe de Insula Guam, la Oceanul Pacific.

Accelerarea programelor nuclear şi balistic nord-coreene şi schimbul de replici dur cu Trump, care a ameninţat să rezolve cu forţa dosarul nord-coreean, au contribuit la tensionarea situaţiei în peninsulă în ultimele săptămâni.

Însă, pentru moment, Washingtonul a optat pentru sancţiuni şi presiuni diplomatice, îndreptându-se către China, principalul aliat al Phenianului, pentru a-l ajuta să tempereze ardoarea nucleară a vecinului său.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.