Peste 300 de migranţi salvaţi în urmă cu o săptămână în largul Libiei de un ONG spaniol au sosit vineri în Spania, după Italia şi Malta i-au refuzat, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Nava ONG-ului Proactiva Open Arms a intrat către ora locală 8.30 (9.30, ora României) în Golful Gibraltar, în sudul Spaniei, după care a acostat, o oră mai târziu, în portul Crinavis, la comuna San Roque, a constatat AFP.

După o săptămână pe mare - în care au sărbătorit Crăciunul la bordul Open Arms -, ocupanţii vaporului au strigat şi aplaudat la sosirea în port.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

”Misiune îndeplinită”, a lansat pe Twitter, chiar înainte de amararea vaporului fondatorul ONG-ului Oscar Camps.

Odată debarcaţi, cei 311 migranţi - originari din Somalia, Nigeria sau Mali - urmau să fie preluaţi de Crucea Roşie, pentru a le furniza haine, hrană şi asistenţă medicală în cazul în care este necesar.

Poliţia urma să proedeze apoi la identificarea lor iar apoi să-i trimită către locuri de primire. În total, procedura urma să dureze ”mai multe ore”, potrivit Crucii Roşii.

Salvaţi a 21 decembrie, de la bordul a trei ambarcaţiuni precare, aceşti imigranţi au fost autorizaţi în ziua următoare să debarce în Spania, de către Guvernul socialist al lui Pedro Sanchez, după ce au fost refuzaţi de Italia şi Malta.

Potrivit Madridului, Libia, Franţa şi Tunisia nu au răspuns solicitării ONG-ului, după ce Italia şi-a anunţat refuzul.

Malta a refuzat accesul navei în porturile sale, însă o femeie şi un bebeluş, născut pe plaja libiană cu câteva zile înaintea traversării, au fost evacuaţi sâmbătă pe această insulă cu un elicopter. Un minor a fost trimis, de asemenea, către Insula italiană Lampedusa.

Altă navă a ONG-ului spaniol - velierul Astral - a aprovizionat luni Open Arms pe mare, aducându-le migranţilor hrană, medicamente şi pături.

Proactiva Open Arms şi-a reluat, la sfârşitul lui noiembrie, împreună cu alte două vapoare ale unor ONG-uri, misiunile de salvare în largul Libiei, după ce a decis să le suspende la sfârşitul lui august. Ea denunţa atunci ”incriminarea ONG-urilor”, mai ales de către Italia şi ministrul ei de Interne de extremă dreapta Matteo Salvini.

După refuzul Romei de a primi migranţii salvaţi vineri, Oscar Camps l-a atacat pe Salvini pe Twitter.

”Retorica ta şi mesajul tău vor ajunge la un sfârşit, ca orice în viaţă. Dar să ştii că, în câteva decenii, descendenţilor tăi le va fi ruşine de ceea ce faci şi ceea ce spui”, i-a transmis el.

PRIMUL VAPOR DIN AUGUST

Este pentru prima oară - după aproape cinci luni - când Spania acceptă să permită debarcarea vaporului unui ONG cu migranţi la bord.

Ajuns la putere la începutul lui iunie, la Madrid, Pedro Sanchez a dat o mare lovitură câteva zile mai târziu, acceptând nava umanitară Aquarius, refuzată de Italia şi Malta şi aflată în centrul unor puternice tensiuni în Europa, pe tema politicii migraţiei.

Madridul a acceptat apoi, în trei rânduri, în iulie şi în august, să primească un vapor Open Arms cu migranţi la bord, după care a ezitat să lase Aquarius să debarce din nou. Guvernul a preferat, atunci, să negocieze cu alte state europene repartzarea migranţilor.

Ruta pe Marea Mediterană centrală este cea mai sângeroasă - 1.306 migranţi au murit în cursul traversării către coastele italiene şi malteze de la începutul anului, potrivit ultimelor date prezentate de Organizaţia Internaţională a Migraţiilor (OIM), actualizate la 19 decembrie.

Spania a devenit, în schimb, din această vară, prima poartă de intrare a migranţilor ilegali în Europa, devansând Grecia şi Italia.

Peste 56.000 de migranţi au sosit în această ţară pe mare, de la 1 ianuarie, iar 769 au murit în timpul traversării.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.