Parchetul federal german a efectuat marţi percheziţii în birourile eurodeputatului Partidului Alternativa pentru Germania (AfD, extremă dreapta) Maximilian Krah în Parlamentul European (PE), în cadrul unei anchete cu privire la spionaj în favoarea Chinei care-l vizează pe unul dintre asistenţii acestuia, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Maximilian Krah, capul de listă al acestui partid de extremă dreapta în alegerile europene de la 9 iunie, nu este vizat de aceste acuzaţii, iar percheziţia birourilor sale de la Bruxelles face parte dintr-o procedură ”cu privire la martori”, precizează într-un comunicat parchetul.

Parchetul federal belgian declară AFP că a supervizat procedura, fără să ofere detalii.

Aceste percheziţii au legătură cu arestarea la 23 aprilie a lui Jian Guo - un colaborator de naţionalitate germană al lui Maximilian Krah -, acuzat de spionarea unor opozanţi chinezi în Germania şi de furnizarea unor informaţii despre PE unui serviciu chinez de spionaj.

”Parlamentul European şi-a dat acordul pătrunderii în birouri”, anunţă parchetul german, care precizează că un apartament al lui Jian Guo la Bruxelles a fost percheziţionat la 24 aprilie.

”Parlamentul cooperează deplin cu forţele de ordine judiciare în vederea facilitării cursului justiţiei şi va continua să o facă dacă i se va cere acest lucru”, anunţă serviciile PE.

”În acest context s-a acordat accesul la birouri”, precizează ele.

Maximilian Krah a confirmat percheziţionarea ”biroului colaboratorului” său pe X.

”Era previzibil, după arestarea sa, şi nu este, aşadar, deloc surprinzător”, adaugă el.

El se declară mirat că a durat ”atât de mult” pentru a fi percheziţionat.

”Nici eu şi niciun alt membru al persoanlului nu suntem vizaţi”, dă el asigurări.

Legea germană prevede că o percheziţie poate fi efectuată acasă la deputaţi şi la membri ai PE atunci când aceştia nu sunt suspendaţi, cu titul de măsută privind martori.

Toate documentele lui Maximilian Krah sunt acoperite de imunitate.

Dezvăluirea, la sfârşitul lui aprilie, a unor suspiciuni de spionaj vizând un agent chinez la PE a alimentat temeri ale unui amestec al Beijingului vizând o subminare a democraţiilor înaintea alegerilor europene din iunie.

Acest dosar a intervenit la o zi după arestarea în Germania a trei cetăţeni germani acuzaţi de spionaj tot în favoarea Chinei şi după inculparea, la Londra, a doi bărbaţi vizaţi de acuzaţii asemănătoare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.