Extrema dreaptă a revenit în forţă în alegerile legislative din Austria, după deruta din urmă cu cinci ani, şi se îndreaptă, în cazul în care primele estimări se confirmă, către un succes istoric, relatează AFP.
Partidul Libertăţii (FPÖ, extremă dreapta) al lui Herbert Kickl obţine 29,1% dintre voturile exprimate - o creştere de 13 puncte procentuale faţă de precedentul scrutin din 2019 -, potrivit proiecţiilor publicate la încheierea votului.
În contextul unei ascensiuni a partidelor radicale în Europa, această formaţiune înfiinţată de către foşti nazişti obţine un scor mai bun decât preconizau sondajele.
Conservatorii din ÖVP, conduţi de către cancelarul în exerciţiu Karl Nehammer se clasează pe locul doi cu 26,2% dingtre votirile exprimate, potrivit proiecţiilor.
”Am un presentiment bun. Atmosfera este pozitivă şi cred că vom transforma eseul la urne”, declara mai devreme liderul FPÖ Herbert Kickl după ce a votat la Purkersdorf, în apropiere de Viena.
Statu-quoul sau ”cinci ani buni, iată întrebarea”, a tunat el, reluându-şi sloganul de campanie.
Acest prim loc al extremei drepte constituie un seism în această ţară alpină, pentru că ea a gustat puterea, dar nu a reuşit niciodată să fie în frunte într-un scrutin naţional.
Însă Kickl - atât de extremist încât niciun partid nu vrea să guverneze cu el - este departe de a fi sigur să ajungă la Cancelarie.
”El aţâţă fricile, FPÖ se agită în continuare şi nu are niciodată nimic constructiv de adus”, apreciază o cercetătoare, Theres Friesacher, în vârstă de 29 de ani, intervievată de AFP la ieşirea dintr-o secţie de votare la Viena, care evocă haosul şi ”poveştile de corupţie” ale fiecărei treceri pe la guvernare.
”VOLKSKANZLER”
Laminat în 2019 de răsunătorul scandal Ibizagate, partidul a urcat din nou pe pantă, sub impusul unui Herbert Kickl puţin predestinat să fie în lumina reflectoarelor şi care a prosperat din fricile sociale şi economice care străbat continentul.
Apropiat al unor grupări denunţate aprig, cel care vrea - în ţara natală a lui Adolf Hitler - să fie numit ”Volkskanzler” (cancelarul poporului) a preluat termenul ”remigraţie” care are ca plan să le retragă cetăţenia austraică şi să-i expulzeze pe austirecii de origine străină.
În 2015, Austria era o destinaţie privilegiată a refugiaţilor, în trimpul marelui val istoric al migraţiei şi a rămas la fel de atunci.
Acest fost ministru de Interne, în vârstă de 55 de ani, a ştiut să-i aţâţe pe ”antivax” prin declaraţiile sale conspiraţioniste împotriva măsurilor anticovid, pe cei mai săraci afectaţi de inflaţie şi pe toţi cei sensibili la neutralitatea austriacă prin condamnarea sancţiunilor impuse Rusiei.
În mulţimea susţinătorilor săi, un proprietar de cafenea, Walter Gerhard Piranty, în vârstă de 54 de ani, apreciază partea ”ascetă” a ”acestui sportiv, care nu se droghează şi nu bea alcool”, iar alţii îi salută ”ascultarea”, sensibilitatea sa la problemele lor cotidiene.
Cancelarul Karl Nehammer, liderul conservatorilor, a redus în ultimele săptămâni avansaul, jucând cartea unui partid de ”centru” pe eşicherul politic, în pofida poziţiilor sale foarte tranşante pe tema imigraţiei.
VERDE, ROŞU SAU ALBASTRU?
”Miza este uriaşă”, a vertiza duminică dimimeaţa acest fost locotenente în vârstă de 51 de ani, evocând un scrutin decisiv pentru viitorul Europei şi Războiului din Ucraina.
În pofida unei scăderi aşteptate de peste zece puncte în comparaţie cu alegerile din 2019, ÖVP, care se află la putere din 1987, ar urma să păstreze Cancelaria, însă negocierile în vederea găsirii unor parteneri vor fi lungi.
Nehammer repetă că nu vrea să se alieze cu Herbert Kickl, însă nu respinge o eventuală coaliţie cu ”albaştrii” din FPÖ - ca în 2000 şi 2017 -, cu care are un program economic apropiat.
Mulţi dintre cei 6,3 milioane de alegători mizează pe acest scenariu, la fel ca Bernd Lunglmayr, un consultant în sănătate în vârstă de 48 de ani. ”Orice alt rezultat m-ar surprindea mult”, spune el, declarându-se ”îngrijorat”. ”În Austria, memoria politcă este scurtă”, iar ”tendinţa este către partidele populiste în lumea occidentală, în această perioadă de crize”.
Însă, în cazul în care se confirmă o victorie largă a FPÖ, conservatorii nu vor acdepta să fie partenerul minoritar, prezic experţii. Ei vor prefera, fără îndoială, să se alieze cu social-democraţii ”roşii”, creditaţi cu 20%, şi liberalii din Neos, un format în trei care ar fi o premieră în Austria.
Cu Verzii. care înregistrează un recul puternic (8,6%), există subiecte de discordie, iar ”divorţul” pare consumat.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...