Partidul noului premier japonez Shigeru Ishiba şi-a pierdut majoritatea în Camera inferioară a Parlamentului nipon în urma alegerilor legislative de duminică - pentru prima oară din 2009 -, potrivit proiecţiilor prezentate imediat după închiderea secţiilor de votare, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Aceste prime proiecţii ale postului public de televiziune NHK, realizate în baza sondajelor de la ieşirea de la urne, atribuie PLD între 153 şi 219 mandate.

Aceste estimări nu permit însă, pentru moment, să se stabilească dacă coaliţia Partidului Liberal Democrat (PLD) a lui Ishiba cu partenerul său Komeito (centru-dreapta) şi-au putut păstra majoritatea absolută - de 233 de mandate din 246.

Evenimente

31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Un asemenea rezultat ar fi aproape fără precedent în istoria PLD, care a reuşit să se menţină la putere aproape tot timpul în cei 69 de ani ai existenţei sale. Un scandal financiar în partid i-a înfuriat pe alegători.

”Mi-am luat înainte de toate decizia pe baza politicii lor economice şi măsurilor împotriva inflaţiei”, declară Yoshigiro Uchida, în vârstă de 48 de ani, intervievat de AFP la ieşirea dintr-o secţie de votare, la Tokyo.

Taniyama, în vârstă de 63 de ani, care preferă să nu-şi spună numele, recunoaşte că a votat ”prin eliminare”, pentru că ”era singurul mod”.

Prezenţa la vot duminică, la ora locală 18.00 (10.00, ora României), cu două ore înainte de închiderea secţiilor de votare era de 29%, uşor mai mică faţă de cea de la ultimele alegeri legislative, în 2021, la aceeaşi oră (31,6%), a anunţat Ministerul de Interne.

Aproximativ 20% dintre alegătorii înscrişi pe liste au votat anticipat, precizează ministerul.

PARTID ”ORGOLIOS”

Shigeru Ishiba, în vârstă de 67 de ani, a convocat acest scrutin anticipat la puţin timp după ce a devenit premier, la 1 octombrie, sperând să beneficieze de o perioadă de graţie pentru a-şi consolida puterea.

El a dat asigurări sâmbătă, la un miting de campanie, la Tokyo, că PLD vrea ”să repornească pe baze noi, ca un partid echitabil, just şi sincer”.

El le-a promis alegătorilor ”o Japonie nouă”, sperând să-şi aplice programul de consolidare a securităţii şi apărării, de susţinere sporită a gospodăriilor sărace şi de revitalizare a mediului rural japonez.

Însă PLD nu reuşeşte să dea pagina scandalului de finanţare care a contribuit deja la nepopularitatea precedentului premier, Fumio Kishida.

Shigeru Ishiba s-a angajat să nu susţină campania menbrilor incriminaţi, însă cotidianul Asahi a dezvăluit că PLD le-a plătit 20 de milioane de yeni (122.000 de euro) secţiilor locale conduse de către aceşti oficiali, înfuriind opoziţia şi amplificând îndoieli cu privire la rezultatul scrutinului de duminică.

Shigeru Ishiba este criticat din cauză că a dat înapoi în mai multe subiecte, după ce a fost ales, de exemplu în privinţa posibilităţii ca un cuplu căsătorit să nu poarte acelaşi nume de familie sau unei taxări mai mari a câştigurilor de capital.

Presa locală preconiza, înainte de vot, că Ishiba ar putea să demisioneze imediat, în cazul unei înfrângeri electorale, pentru a-şi asuma responsabilitatea, şi să devină astfel premierul care a rămas cel mai puţin timp la conducerea ţării de după al Doilea Război Mondial.

Actualul ”record” este deţinut de către Naruhiko Higashikuni, cu 54 de zile în post în 1945.

Ishiba se afla duminică în a 26-a zi de mandat.

OPOZIŢIA, DIVIZATĂ

Partidul Democrat Constituţional (PDC), principala forţă din opoziţia parlamentară, şi-a crescut în mod clar numărul de mandate în Parlament potrivit NHK - până la 191, potrivit unei prime proiecţii.

Liderul acestuia, fostul premier Yoshihiko Noda, a criticat sâmbătă ”politica PLD care constă în a implementa rapid măsuri pentru cei care le dau mulţi bani”.

”O majoritate a japonezilor are încredere în Noda”, a cărei poziţionare ”nu este atât de diferită de cea a PLD. Este în mod fundamental un conservator cu o politică foarte pragmatică”, subliniază un profesor de ştiinţe politice la universitatea Ritsumeikan, Masato Kamikubo.

Însă o victorie a PDC este însă ”dificilă, pentru că opoziţia este foarte divizată”, declară el AFP.

În funcţie de amploarea sa, această înfrângere a PLD ar putea să agite pieţele financiare, puţin obişnuite cu acest caz, avertizează analiştii.

În total 1.344 de candidaţi se aflau în competiţie în Japonia duminică, în rândul cărora se află o proporţie foarte mică de femei (23,4%) - un record într-o ţară marcată de inegalităţi puternice de gen.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.