Parlamentul Republicii Moldova a confirmat noul Guvern al premierului Natalia Gavriliţa, după ce Partidul Acţiunii şi Solidarităţii (PAS) a obţinut o victorie în alegerile parlamentare anticipate de la începutul lui iulie, relatează Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). Guvernul Gavriliţa urmează să primească ajutoare de la UE şi Fondul Monetar Internaţional (FMI), în perioada 2022-2024, în valoare de 600 de milioane de euro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

PAS, condus de Gavriliţă, o absolventă a Universităţii Harvard, deţine 63 dintre cele 101 de mandate în Parlament, care susţine un ”Guvern al integrităţii” în această fostă republică sovietică, situată între Ucraina şi România, un stat membru UE, cu care împarte aceeaşi limbă.

PAS a promis în campania electorală reforme şi o intensificare a luptei împotriva corupţiei şi pledează în favoarea unor relaţii mai apropiate cu Uniunea Europeană (UE) şi Statele Unite.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Gavriliţa, un fost ministru al Finanţelor, a fost desemnată premier de către preşedinta Maia Sandu.

”Cea mai importantă misiune este să arătăm că un Guvern al integrităţii este bun pentru ţară, iar (Republica) Moldova poate reveni pe lista statelor decente”, a declarat ea înainte de vot.

Ea a promis anterior că Guvernul său ”nu va fura, nu va împărţi banii publici în procente şi nu va apăra escrocii şi bandiţii”.

Maia Sandu l-a înfrânt pe predecesorul său, Igor Dodon, susţinut de Moscova, în alegerile prezidenţiale din noiembrie şi a convocat alegeri parlamentare la 11 iulie pentru a-şi consolida puterea.

”Oamenii aşteaptă o schimbare în bine, iar de aceea avem nevoie de fapte ferme şi decizii competente în centrul cărora să se afle interesul cetăţenilor noştri”, scrie într-un mesaj postat pe Facebook Maia Sandu.

Guvernul Gavriliţa urmează să primească ajutoare de la UE şi Fondul Monetar Internaţional (FMI), în perioada 2022-2024, în valoare de 600 de milioane de euro (708 milioane dolari).

Occidentul şi Rusia îşi dispută influenţa în această fostă republică sovietică cu 3,5 milioane de locuitori, una dintre cele mai sărace ţări din Europa, afectată de o recesiune economică puternică în timpul pandemiei covid-19.

Republica Moldova a fost, în ultimii ani, teatrul unei instabilităţi şi unor scandaluri de corupţie, inclusiv ”dispariţia” unui miliard de dolari din sistemul bancar.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.