Deputaţii din cadrul Comisiei parlamentare de Informaţii şi Securitate (ISC) au îndemnat marţi Guvernul lui Boris Johnson să ancheteze cu privire la amestecuri ale Rusiei în campania referendumului Brexitului din 2016, în urma prezentării unui raport de 55 de pagini care conchide că influenţa rusă în Regatul Unit este ”noua normalitate” şi că această situaţie a fost ”serios subestimată”, relatează AFP.
”Până de curând, Guvernul a subestimat serios ce răspuns să dea ameninţării ruse şi întâmpină în continuare dificultăţi în a face acest lucru”, denunţă autorii acestui raport.
"The government here have clearly let us down" says Kevan Jones MP, over not investigating Russian interference after the 2014 Scottish referendum
— BBC News (UK) (@BBCNews) July 21, 2020
He says "serious questions need to be asked"https://t.co/XqUf6IhKR0 pic.twitter.com/WlpEbE88Mj
”Ar fi trebuit să existe o evaluare a amstecurilor ruse în referendum. Trebuie să existe una, iar rezultatele acestei evaluări trebuie să fie aduse la cunoştinţa publicului”, a subliniat deputatul laburist Kevan Jones în cadrul prezentării raportului Comisiei.
Deputaţii din cadrul ISC nu au reuşit să prezinte probe ale amestecului rus - nici în campania referendumului Brexitului şi nici în cea a referendumului pe tema independenţei Scoţiei din 2014, când 55% dintre alegători s-au pronunţat în favoarea rămânerii în Regatul Unit.
Labour MP, Kevan Jones says "all the evidence was there" for Russian interference in the Scottish independence referendum in 2014 and adds, "what more did the government need?"
— SkyNews (@SkyNews) July 21, 2020
Follow live updates on the Russia report: https://t.co/xPPCtkz7h1 pic.twitter.com/EQDlqo1xsX
Kevan Jones acuză Guvernul de faptul că a ”evitat în mod activ să răspundă acestei probleme”.
El subliniază că Regatul Unit nu a evaluat amestecurile ruse în referendumul cu priviremla ieşirea din Uniunea Europeană (UE) şi insistă asupra ”contrastului uimitor” faţă de reacţia americană în problema amestecului rus în alegerile prezidenţiale din 2016.
Comisia subliniază că guvernele succesive i-au primit ”cu braţele deschise” pe oligarhii ruşi şi banii acestora, permiţându-le astfel să se consolideze în Regatul Unit.
"Successive governments have welcomed Russian oligarchs and their money with open arms"
— BBC News (UK) (@BBCNews) July 21, 2020
Kevan Jones MP says Russian influence in the UK "is the new normal" and illicit finance is "recycled through the London laundromat"https://t.co/XqUf6IhKR0 pic.twitter.com/a2I4uhqCtV
”Influenţa rusă în Regatul Unit este «noua normalitate»”, denunţă autorii raportului, care subliniază că ”mulţi dintre ruşii care au legături foarte apropiate” cu preşedintele rus Vladimir Putin sunt foarte integraţi în mediile de afaceri şi în societatea britanică ”şi acceptaţi din cauza bogăţiei lor”.
Publicarea acestui raport intervine într-o atmosferă furtunoasă între Londra şi Moscova şi în cursul unei vizite în capitala britanică a secretarului de Stat american Mike Pompeo.
Regatul Unit a pus în discuţie, săptămâna trecută, ”actori ruşi” în amestecuri în timpul campaniei în vederea alegerilor legislative britanice din decembrie şi a acuzat serviciile ruse de informaţii de faptul că se află în spatele unor atacuri informatice al căror scop este să fure cercetări cu privire la un vaccin împotriva covid-19.
Kremlinul a dezminţit aceste acuzaţii.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...