Parlamentarii britanici şi-au exprimat miercuri nemulţumirea faţă de premierul Boris Johnson şi preşedintele american Joe Biden, în legătură cu căderea Afganistanului sub controlul talibanilor, pe care au numit-o un eşec al serviciilor de informaţii, al leadershipului şi al datoriei morale, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Vorbind la o sesiune de urgenţă a Parlamentului, convocată pentru a discuta despre Afganistan, Johnson a spus că talibanii vor fi judecaţi după acţiunile lor, nu după cuvintele lor, după ce aceştia au încercat să convingă lumea că nu vor căuta răzbunare.

Dar, la doar un minut de la începerea discursului său de deschidere, Johnson s-a confruntat cu o întrerupere critică a unui membru al propriului său partid conservator, dând tonul scepticismului cu care a fost primit discursul său despre modul în care Marea Britanie a dorit să fie în centrul unei coaliţii internaţionale care să îi tragă la răspundere pe talibani.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

”Vom judeca acest regim în funcţie de alegerile pe care le face, şi mai degrabă după acţiunile sale decât după cuvintele sale, după atitudinea sa faţă de terorism, faţă de criminalitate şi narcotice, precum şi după accesul umanitar şi drepturile fetelor la educaţie", a spus Johnson.

Premierul, care a încercat sâmbătă să plece în vacanţă, doar pentru a se întoarce în timp ce talibanii au ocupat capitala afgană, a fost acuzat de ”conducere neglijentă” de către liderul de opoziţie Keir Starmer.

"A existat o eroare majoră de calcul  al rezistenţei forţelor afgane şi o neglijenţă uluitoare din partea guvernului nostru faţă de talibani", a spus Starmer.

Fostul prim-ministru conservator Theresa May a întrebat, de asemenea, cum a putut Marea Britanie calcula atât de greşit puterea talibanilor, care au preluat Kabulul duminică, într-o ofensivă fulgerătoare.

"A fost atât de slabă înţelegerea noastră asupra guvernului afgan? Cunoştinţele noastre despre poziţia pe teren erau atât de inadecvate?" l-a întrebat May pe succesorul ei.

”Sau am simţit doar că trebuie să urmăm Statele Unite şi să sperăm că, pe o aripă şi o rugăciune, va fi în regulă noaptea”.

Viteza csucceselor talibanilor după ce forţele conduse de SUA şi-au retras cea mai mare parte a trupelor lor din Afganistan a surprins Occidentul, lăsând multe naţiuni să încerce să îşi scoată diplomaţii şi colaboratorii afgani din ţară.

Mai mulţi parlamentari s-au concentrat miercuri asupra deciziei SUA de a se retrage - o mişcare care, potrivit lui Johnson, a făcut ca Marea Britanie să nu aibă altă opţiune decât să-şi retragă propriile forţe – şi pe criticile ulterioare ale lui Biden cu privire la predarea forţelor afgane.

Tom Tugendhat, parlamentar conservator şi preşedinte al Comitetului select pentru afaceri externe al Parlamentului, care a lucrat el însuşi în Afganistan, a declarat camerei îngrijorate că el, ca şi alţi veterani, a simţit furie şi durere.

”Am văzut cum oameni buni intră în pământ, luând cu ei o parte din mine şi o parte din noi toţi. Să-l văd pe (Biden) punând sub semnul întrebării curajul bărbaţilor cu care am luptat, să susţină că au fugit, este ruşinos. Cei care nu au luptat niciodată pentru culorile pe care le poartă ar trebui să fie atenţi atunci când îi critică pe cei care au luptat”, a spus el.

Marea Britanie a declarat că va primi până la 5.000 de afgani în primul an al unui nou program de reinstalare care vizează un total de 20.000 de persoane şi că va acorda prioritate femeilor, fetelor şi minorităţiloe religioase şi de altă natură.

Parlamentarul laburist Chris Bryant a cerut accelerarea programului, întrebându-se: "Ce trebuie să facă (celelalte) 15.000 de persoane? Să stea şi să aştepte până când vor fi executate?"

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.