Papa Francisc are sâmbătă, în a doua zi a vizitei sale istorice în Irak, o întâlnire simbolică cu Marele Ayatollah Ali al-Sistani, liderul spiritual al musulmanilor şiiţi.
Întâlnirea va avea loc în oraşul sfânt Najaf.
Este aşteptat ca discuţia de sâmbătă dintre Suveranul Pontif, în vârstă de 84 de ani, şi liderul şiit în vârstă de 90 de ani să se concentreze pe problemele interconfesionale precum minoritatea creştinilor din Irak, care este ţinta violenţelor începând cu 2003, când trupele conduse de americani au ajuns în această ţară.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Papa va merge apoi în oraşul antic Ur, care este considerat locul naşterii profetului Abraham.
Aproximativ 10.000 de forţe de securitate irakiene au fost mobilizate pentru protecţia Papei în timpul acestei vizite.
Anumite grupări militante şiite s-au opus vizitei liderului catolic, sugerând că aceasta sporeşte interferenţa Vestului în problemele interne ale ţării.
Aceasta este prima vizită făcută de Papa Francisc de la începutul pandemiei şi prima vizită papală în Irak.
Suveranul Pontif a ajuns vineri la Bagdad, unde a fost întâmpinat de prim-ministrul Mustafa al-Kadhimi. Liderul Bisericii Catolice a cerut „oprirea actelor de violenţă şi extremism, facţiunilor şi intoleranţei”.
Una dintre cele mai vechi comunităţi creştine din lume, cea din Irak a înregistrat o scădere semnificativă în ultimele două decenii, de la 1,4 milioane de credincioşi la aproximativ 250.000, reprezentând mai puţin de 1% din populaţie, scrie BBC.
Mulţi dintre ei au părăsit ţara din cauza violenţelor începute în 2003, pentru a-l înlătura pe Saddam Hussein de la conducere. Zeci de mii au fost strămutaţi când organizaţia Stat Islamic a invadat nordul Irakului în 2014, distrugând biserici, confiscându-le proprietăţile şi punându-le în vedere că pot plăti taxe, se pot converti, pot pleca sau vor fi ucişi.
Creştinismul a apărut pe teritoriul Irakului de astăzi în primul secol din era noastră.
Din motive de securitate şi din cauza creşterii numărului de contaminări cu noul coronavirus, întâlnirile Papei cu oamenii vor fi limitate.
Suveranul Pontif a primit ambele doze ale vaccinului dezvoltat de Pfizer şi BioNTech contra Covid-19, la fel şi membrii echipei sale, însă autorităţile se tem că această vizită ar putea duce la o răspândire mai mare a bolii dacă au loc adunări mari.
Duminică, Papa va vizita oraşul Mosul, unde va spune o rugăciune pentru viztimele războiului cu Stat Islamic, în care au murit zeci de mii de civili. Suveranul Pontif va vizita şi Qaraqosh, unde creştinii s-au întors după înfrângerea Stat Islamic în 2017.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.