Autorităţile britanice au anunţat, marţi, că londonezii nu vor auzi, cel puţin pentru câteva luni, renumitul orologiu al turnului Big Ben, care va fi închis pentru desfăşurarea lucrărilor de reparaţii şi modernizare, scrie AP.
Lucrările de reparaţie, care sunt cele mai importante operaţiuni desfăşurate la turnul Big Ben în ultimele decenii, vor demara în ianuarie 2017 şi se vor întinde pe o perioadă de trei ani.
”Turnul nu este instabil. Dar, dacă nu facem ceva acum, starea sa se va înrăutăţi considerabil. Trebuie să demarăm lucrările cât mai rapid posibil pentru ca viitoarele generaţii să se bucure de Big Ben”, a precizat îngrijitorul orologiului, Steve Jaggs.
Acesta a precizat că valoarea renovării se ridică la 29 de milioane de lire şi include lucrări de îndepărtarea a ruginii, dar şi construirea unui mecanism pentru a opri infiltrarea apei de ploaie, care distruge încet structura de piatră.
Orologiul va fi oprit timp de mai multe luni, pentru a permite ceasornicarilor să repare pendulul, cu o lungime de patru metri, şi să îndepărteze limbile ceasului de pe cele patru feţe ale turnului.
Londonezii nu vor auzi ora exactă a turnului Big Ben timp de mai multe luni, în care ceasul va fi curăţat şi toate crăpăturile produse în timp vor fi umplute.
Big Ben-ul, redenumit oficial turnul Elisabeta în onoarea jubileului de diamant al reginei Elisabeta a II-a, este unul dintre cele mai populare atracţii turistice din Londra şi un simbol al sfidării puterii Germaniei Naziste, care nu a reuşit să doboare construcţia în timpul raidurilor aeriene din cel de-al doilea război mondial.
Jaggs a promis că muncitorii se vor asigura că Big Ben-ul va anunţa noul an, în ciuda lucrărilor de renovare. De asemenea, renovarea va fi efectuată cu materiale şi metode tradiţionale, însă autorităţile plănuiesc şi operaţiuni de modernizare.
Astfel, cele 28 de becuri incadescente din spatele orologiului vor fi înlocuite cu leduri eficiente energetic, care îşi pot schimba culoarea, pentru ca turnul să marcheze cele mai importante evenimente în nuanţe diferite.
De altfel, există şi planuri pentru instalarea unui lift, care să uşureze sarcina escaladării celor 334 de trepte ale scării circulare.
Potrivit unui document publicat în 2015, palatul Westminster, construit în secolul al XIX-lea, ar avea nevoie de reparaţii majore, a căror valoare ar putea să se ridice la 7 miliarde de lire, pentru a elimina riscul unei catastrofe.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.