În cazul în care va avea loc un proces, în urma unei inculpări (”impeachment”) a lui Donald Trump în Senatul american, preşedintele Statelor Unite nu va fi destituit, afirmă liderul majorităţii republicane în Senat Mitch McConnell, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Dacă asta ar avea loc azi, eu nu cred că va conduce la o destituire”, a declarat McConnell presei marţi, în contextul în care se acumulează mărturii în cadrul anchetei în vederea inculpării (”impeachment”) lui Donald Trump, deschisă la 24 septembrie de Camera Reprezentanţilor, în care sunt majoritari democraţii.

În ochii democraţilor, Trump este pasibil de o destituire din cauză că a cerut unui conducător străin, şi anume preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, să ancheteze cu privire la Joe Biden, fostul vicepreşedinte al lui Barack Obama, candidat la învestitura democrată, pe care Trump l-ar putea înfrunta în alegerile prezidenţiale din noiembrie 2020.

Evenimente

14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
28 noiembrie - Profit Financial.Forum

În cazul în care Camera Reprezentanţilor aprobă inculparea lui Trump - este necesară o majoritate simplă în acest sens -, un proces urmează să aibă loc în Senat, în care majoritari sunt republicanii şi în care este necesară o majoritate calificată de două treimi în vederea aprobării destituirii preşedintelui.

ŞEFUL DE CABINET AL LUI TRUMP, MULVANEY, CHEMAT LA AUDIERI

Şeful de cabinet al lui Donald Trump, Mick Mulvaney, a fost convocat la audieri vineri, în cadrul anchetei democraţilor.

”Ancheta a arătat că aţi putut fi implicat în mod direct în tentativa, orchestrată de preşedintele Trump, agentul său personal Rudolph Giuliani şi alţii” în vederea exercitării unor presiuni asupra Ucrainei, pentru a-l ancheta pe rivalul său democrat Joe Biden, au scris marţi liderii democraţi însărcinaţi cu ancheta în Cameră.

Mai exact, ei suspectează că Trump şi anturajul său au condiţionat o întâlnire la Casa Albă şi un ajutor militar în valoare de 400 de milioane de dolari ”cu scopul de a exercita presiuni asupra preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, pentru ca el să efectueze investigaţii în beneficiul intereselor politice ale lui Donald Trump”.

”Indiciile culese (...) sugerează că Mick Mulvaney a putut juca un rol direct în strategia exercitării de presiuni asupra Guvernului ucrainean, pentru ca acesta să se amestece în alegerile americane din 2020, prin fabricarea unor informaţii care să dăuneze opozanţilor politici ai preşedintelui Trump, dar şi în tentativa de a ascunde aceste fapte”, îl acuză democraţii.

Preşedinţii comisiilor Informaţiilor, Politicii externe şi Supervizării Executivului l-au convocat pe Mick Mulvaney la audieri la ora locală 9.00, pe 8 noiembrie, la Congres, la Washington.

Un consilier de la Casa Albă, Wells Griffith, nu s-a prezentat marţi, în urma unei convocări.

Luni, patru martori au ignorat convocarea democraţilor.

În pofida refuzului cooperării Casei Albe, comisiile au audiat deja aproximativ zece martori cu uşile închise. Ele preconizează să organizeze în curând audieri publice, care ar putea să conducă la ”impeachment”-ul lui Donald Trump.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.